Κάποτε ο Λαγκαδάς ήταν γνωστός για τους ντοματοπελτέδες του. Μέχρι και ο Ζήκος, στη θρυλική ταινία «Της Κακομοίρας», για να σαγηνεύσει την αγαπημένη του Φιφίκα της τάζει κονσέρβες με εκλεκτό πελτέ ντομάτας Λαγκαδά!

Εδώ και μερικά χρόνια όμως, οι μύστες του καφέ  έχουν συνδυάσει την κωμόπολη του Λαγκαδά με τον εσπρέσο. Όχι πως φύτρωσαν καφεόδεντρα στα ντοματοχώραφα. Η «ζώνη του καφέ» εξακολουθεί βρίσκεται ανάμεσα στους τροπικούς του Καρκίνου και του Αιγόκερω.

Ωστόσο η ΑΒΕΚ Βεκράκος (η εταιρεία που εισάγει τον espresso Hausbrandt στην Ελλάδα με 28 χρόνια παρουσίας στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή) και ειδικά μέσω του εγχειρήματος της «Qualita Unica» φέρνει τον καλό καφέ πιο κοντά (μας).

Freddo espresso, o «νέος βασιλιάς» της αγοράς των 3 δισ. – Πώς εξαφάνισε τον φραπέ

Με βασικό πυλώνα την αυστηρά επιστημονική διαδικασία καβουρδίσματος (μονοποικιλιακό ψήσιμο), ώστε ο καφές να αποδίδει στο μέγιστο τις αρωματικές και γευστικές του ιδιότητες, «η Qualita Unica δεν είναι brand αλλά ‘φτιάχνει’ brand», όπως εξηγεί στον ΟΤ ο Βασίλης Αρνάκης, εταίρος στην ΑΒΕΚ.

Η αρχική ιδέα ήταν η δημιουργία tailor made blends (χαρμάνια εσπρέσο), όλα με ποικιλία Arabica, προσαρμοσμένα στις ανάγκες κάθε επιχειρηματία της καφεστίασης, που αναζητά αυξημένη ποιότητα, δίκαιη τιμή και «ψαγμένο» προϊόν εκτός των περιορισμών που βάζουν οι επώνυμοι βιομηχανικοί καφέδες.

Επένδυση 12 εκατ. ευρώ

Έχοντας κλείσει το 2022 με τζίρο άνω των 42 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. το 2021 και 32 εκατ. το 2020 και χωρίς δανεισμό, η ΑΒΕΚ Βεκράκος  προχωρά στη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου δίπλα στο υφιστάμενο, στην περιοχή Καβαλλάρι, στον Λαγκαδά.

Κοντά στις λίμνες του Λαγκαδά, μια περιοχή Natura, που εντός των ορίων της απαγορεύονται δράσεις που μολύνουν το περιβάλλον, η νέα επένδυση ύψους 12 εκατ. ευρώ, αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια, αφορά ένα μεγαλύτερο εργοστάσιο με έμφαση στην καινοτομία και την επιστημονική προσέγγιση του καφέ.

Στη νέα εγκατάσταση θα μεταφερθεί και η ήδη υπάρχουσα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία.

Δύο νέα σήματα

Με 14 συνταγές εκ των οποίων οι 4 αποκλειστικές για συγκεκριμένους πελάτες, το επόμενο βήμα της Qualita Unica είναι το λανσάρισμα του Fair Specialty Coffee με έμφαση στις αρχές του δίκαιου εμπορίου (fair trade) και της αειφορίας, χωρίς συμβιβασμούς στη γεύση.

Στόχος της σειράς Fair είναι μια πιο επιστημονική προσέγγιση στην ethical πλευρά του καφέ, λέει ο κος Αρνάκης.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία αγοράζει specialty καφέ από μικρές φάρμες από χώρες, όπως Τανζανία, Μπαλί, Νικαράγουα κ.ά.

Στα σκαριά βρίσκεται ακόμη ένα top brand, το QU, με μοναδική ταυτότητα.

Το χαρακτηριστικό των νέων σημάτων, αλλά και όλης της παραγωγής της Qualita Unica, είναι η απόλυτα επιστημονική προσέγγιση καβουρδίσματος και blending. Ένα scientific roasting.

«Στην QU, επενδύουμε πολύ χρόνο, προσπάθεια και κεφάλαια στην εφαρμοσμένη έρευνα και ανάπτυξη» σημειώνει ο κος Αρνάκης, ο οποίος απέκτησε  σημαντικές γνώσεις γύρω από το tasting, ασχολούμενος επαγγελματικά με τον καπνό ως αγροτικό προϊόν και την μεταποίηση του.

Ωστόσο, ο καφές ήταν εκείνος που τον γοήτευσε βαθιά. Έτσι τα τελευταία 20 χρόνια εργάζεται στη βιομηχανία του καφέ.

Πρόσωπο – κλειδί στην επιστημονική προσέγγιση του καβουρδίσματος του καφέ, είναι η Εύη Βάρκα, χημικός, quality control, research and development της Qualita Unica με πολυετή μεταδιδακτορική εμπειρία στο τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι η ΑΒΕΚ Βεκράκος έχει βγει και εκτός ελληνικών συνόρων, δραστηριοποιούμενη με θυγατρικές στο Ηνωμένο Βασίλειο (διαθέτει την αντιπροσωπεία του καφέ Hausbrandt) και στη Βουλγαρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις