Ένα ακόμη σημείο, το 15ο στη σειρά προστέθηκε πριν από μερικές ημέρες στον «κρίκο» εστιατορίων του ομίλου Καστελόριζο. Ο λόγος για το Athens Mezze που άνοιξε στην οδό Μητροπόλεως στο κέντρο της Αθήνας

Κατά τη παρουσίαση του νέου εστιατορίου, ο πρόεδρος και ιδρυτής  του ομίλου Καστελόριζο Αντώνης Σταύρου ανέφερε πως η επένδυση του Athens Mezze ανήλθε στις 200.000 ευρώ, με το νέο κατάστημα να έρχεται μια δεκαετία μετά το Mezze, της Γλυφάδας, επισημαίνοντας πως «το εστιατόριο στη Μητροπόλεως είναι για όλες τις ηλικίες και για όλα τα πορτοφόλια».

Το «Καστελόριζο» πηγαίνει στο Ελληνικό (;) με νέο concept…

Παίρνοντας τον λόγο, ο Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, που μαζί με την σύζυγο του Μαρία Σταύρου είναι υπεύθυνοι για το νέο σημείο στάθηκε στη δυναμική του Athens Mezze, συνολικής έκτασης 300τ.μ. στο οποίο μπορούν άνετα να φιλοξενηθούν 170-180 άτομα, καθώς διαθέτει εκτός από τους εξωτερικούς χώρους, πατάρι για 80-100 άτομα και απασχολεί περί τους 25 εργαζόμενους.

Πιο αναλυτικά, στο Athens Mezze το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στις 12 Ιανουαρίου μεταφέρεται το concept του Mezze Γλυφάδας λειτουργεί από τις 8 το πρωί, προσφέροντας και πρωινό, ενώ είναι στο πρόγραμμα η σύναψη συμφωνιών με γειτονικά ξενοδοχεία, που δεν έχουν την παροχή πρωινού στις υπηρεσίες τους,  στοχεύοντας στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό τουριστών που συγκεντρώνει κάθε χρόνο το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ  εξυπηρετεί και παραδόσεις delivery μέσω των συνεργασιών με τη Wolt και την Efood.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Σταύρου επεσήμανε ότι για τις ανάγκες των εστιατορίων του, ο όμιλος Καστελόριζο απασχολεί πάνω από 500 άτομα προσωπικό, με τις απολαβές να κινούνται κατά μέσο όρο στα 1.000 ευρώ καθαρά. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν  δυσκολίες στην ανεύρεση προσωπικού – από μάγειρες και σερβιτόρους μέχρι και λαντζέρηδες – γεγονός που δυσχεραίνει την λειτουργία των καταστημάτων και τη σωστή εξυπηρέτηση των πελατών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεγάλη αύξηση του κόστους λειτουργίας, σημειώνοντας  χαρακτηριστικά: «τα κόστη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα» για να  προσθέσει πως: «Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε πολύ χαμηλότερες ανατιμήσεις, της τάξεως του 10%. Από το 2009 κιόλας, όπου είχα δει την κρίση να…έρχεται, φρόντισα να αναδιαμορφώσω τα μενού στα εστιατόρια του ομίλου, ώστε να μπορούν να προσφέρουν επιλογές οικονομικές στους πελάτες μας».

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι: «Μας βοήθησαν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, για την στήριξη του κλάδου της εστίασης, όπως είναι η επιδότηση στις αυξημένες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ή η μείωση του ΦΠΑ, η οποία θέλουμε να διατηρηθεί στα τωρινά επίπεδα. Οι υγιείς επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να έχουν παράπονο».

Όσον αφορά την πορεία του ομίλου Καστελόριζο, ο κ. Σταύρου διευκρίνισε  ότι το 2022 έκλεισε με τζίρο 15,2 εκατ. ευρώ,  συμπεριλαμβανομένων και των 3 εκατ. ευρώ που αφορούν στη δραστηριότητα της ιχθυοκαλλιέργειας, περίπου 6 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το 2021 και 3 εκατ. ευρώ από το 2019. Πρόκειται για μια  εξέλιξη οφειλόμενη στην σημαντική αύξηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και  στις ανατιμήσεις, παρουσιάζοντας για τον όμιλο, για την περυσινή χρονιά, κέρδη προ φόρων άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Συζητήσεις με Lamda για είσοδο στο Ελληνικό

Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου, μίλησε για τις συζητήσεις που έχει κάνει για την παρουσία του  στο Ελληνικό, έχοντας ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Lamda Development, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση για τη λειτουργία καταστήματος στο πολυτελές εμπορικό κέντρο «Riviera Galleria» που θα δημιουργηθεί στην μαρίνα του Άγιο Κοσμά.

Επίσης, έδωσε έμφαση στην ανακαίνιση του καταστήματος της Βάρκιζας, ενώ όσον αφορά την δραστηριότητα του ομίλου στην ιχθυοκαλλιέργεια, είπε ότι αποτελεί έναν τομέα από τον οποίο εξακολουθεί να θέλει να αποχωρήσει με σκοπό να δώσει έμφαση στην εστίαση, σημειώνοντας ότι:  «εδώ και χρόνια θέλω να απαλλαχθώ από τα… λέπια, αλλά δεν τα  έχω καταφέρει».

Συγκεκριμένα,  τα μεγαλύτερα προβλήματα έχει η μονάδα στη Σητεία, στην Κρήτη που είναι πολύ μακριά, ενώ οι άλλες δύο μονάδες σε Σούνιο και Μέγαρα  που είναι  πιο ελεγχόμενες.

Από αριστερά προς δεξιά: Μαρία Σταύρου, Αντώνης Σταύρου και ο Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου

Η ιστορία του ομίλου ξεκινά το 1981 με το «Καστελόριζο» της Καλλιθέας (μετονομάστηκε σε «Ρακί Μεζέ»), την εποχή της «Αλλαγής» όταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ήρθε για πρώτη φορά στην εξουσία. Αποτέλεσε την αρχή, ενώ ακολούθησε το 1986 το δεύτερο «Καστελόριζο Κηφισιάς», αποτελώντας το πρώτο εστιατόριο στα Βόρεια προάστια, με ψάρι.

Κατόπιν το 1994 άνοιξε το «Καστελόριζο  Βάρκιζας», με τους «Ορίζοντες» στο λόφο του Λυκαβηττού  το 2002, να συνδυάζουν το ποιοτικό φαγητό με την καλύτερη θέα της πόλης, ενώ το 2010 εγκαινιάστηκε  το «Όμικρον» στην Νέα Ερυθραία με ελληνικές γεύσεις, που σήμερα έχει μετονομαστεί σε «Ομικρον Μεζέ».  Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε για τους λάτρεις του κρέατος,  το νέο κατάστημα με το όνομα «KGrill Καλλιθέας» που λόγω της επιτυχημένης πορείας του, το 2016 δημιουργήθηκε και το «K Grill Βούλας» στη κεντρική πλατεία.

Είχε προηγηθεί το 2014  η λειτουργία στη Γλυφάδα ενός μοντέρνου μεζεδοπωλείου, του «Mezze Glyfada» και δύο χρόνια αργότερα, λειτούργησε στην ίδια περιοχή το «Ramino Resto», προσφέροντας αυθεντική ιταλική κουζίνα. Πριν το τέλος του 2020, άνοιξε το «Δον Μόσκιο» στην Κηφισιά και το εστιατόριο «Omnivore», στην πλατεία Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της πόλης ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και το καφέ «Cup or What» στη Γλυφάδα. Για το τελευταίο μάλιστα υπάρχουν σκέψεις για την επέκτασή του με την μορφή Franchise.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις