Δραστηριότητα και στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει μία ισραηλινή ομάδα που αποτελείται από «απόφοιτους κυβερνητικών υπηρεσιών» με τεχνογνωσία στα οικονομικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις καμπάνιες, καθώς και στον «ψυχολογικό πόλεμο», η οποία ειδικεύεται στην χειραγώγηση εκλογικών αναμετρήσεων.

Όπως αναφέρει ο Guardian, που συμμετείχε σε μια ερευνητική κοινοπραξία δημοσιογράφων από 30 ΜΜΕ (μεταξύ των οποίων οι εφημερίδες Le Monde και El Pais και το περιοδικό Der Spiegel), η ομάδα αυτή, ονόματι Team Jorge, χρησιμοποιεί ως μέσα το hacking, το σαμποτάζ και την αυτοματοποιημένη διάχυση παραπληροφόρησης μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

ΗΠΑ: Στο εδώλιο η NSO για το λογισμικό Pegasus μετά την αγωγή της Meta

Η Team Jorge

Η μονάδα διευθύνεται από τον Tal Hanan, έναν 50χρονο πρώην πράκτορα των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, ο οποίος εργάζεται πλέον ιδιωτικά χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Jorge», και ο οποίος φέρεται να έχει παρέμβει σε διάφορες εκλογικές αναμετρήσεις εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες. Ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του σε έκνομες δραστηριότητες.

Η κοινή έρευνα των 30 ΜΜΕ αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η παραπληροφόρηση αποτελεί όπλο της ομάδας του Jorge, η οποία λειτουργεί μια ιδιωτική υπηρεσία που προσφέρεται για να παρεμβαίνει κρυφά στις εκλογές χωρίς να αφήνει ίχνη. Η ομάδα εργάζεται επίσης για εταιρικούς πελάτες.

Σε δημοσιογράφους που προσέγγισαν την ομάδα Jorge προσποιούμενοι τους υποψήφιους πελάτες, μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2022, ο Hanan είπε ότι οι υπηρεσίες του ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη. Είπε ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

«Στρατός» ψεύτικων προφίλ

Μία από τις βασικές υπηρεσίες της Team Jorge είναι ένα εξελιγμένο πακέτο λογισμικού, το Advanced Impact Media Solutions ή Aims. Ελέγχει έναν τεράστιο στρατό χιλιάδων ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube. Ορισμένα άβαταρ διαθέτουν ακόμη και λογαριασμούς Amazon με πιστωτικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin και λογαριασμούς Airbnb.

Σε περισσότερες από έξι ώρες μυστικά καταγεγραμμένων συναντήσεων, ο Hanan και η ομάδα του μίλησαν για το πώς θα μπορούσαν να συλλέγουν πληροφορίες για τους αντιπάλους, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας τεχνικές hacking για την πρόσβαση σε λογαριασμούς Gmail και Telegram. Καυχιόντουσαν για την τοποθέτηση υλικού σε νόμιμα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το οποίο στη συνέχεια ενισχύεται από το λογισμικό διαχείρισης bot Aims.

Μεγάλο μέρος της στρατηγικής τους φάνηκε να περιστρέφεται γύρω από τη διατάραξη ή το σαμποτάζ αντίπαλων εκστρατειών: Η ομάδα ισχυρίστηκε ακόμη και ότι έστειλε ένα σεξουαλικό παιχνίδι που παραδόθηκε μέσω Amazon στο σπίτι ενός πολιτικού, με σκοπό να δώσει στη σύζυγό του την ψευδή εντύπωση ότι είχε δεσμό.

Όπως σχολιάζει ο Guardian, οι μέθοδοι και οι τεχνικές που περιέγραψε η ομάδα Jorge εγείρουν νέες προκλήσεις για τις μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες, οι οποίες εδώ και χρόνια αγωνίζονται να αποτρέψουν κακόβουλους φορείς να διαδίδουν ψεύδη ή να παραβιάζουν την ασφάλεια στις πλατφόρμες τους. «Τα στοιχεία για μια παγκόσμια ιδιωτική αγορά παραπληροφόρησης με στόχο τις εκλογές θα σημάνουν επίσης συναγερμό για τις δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο», αναφέρεται ακόμα, ενώ επισημαίνεται ότι «οι αποκαλύψεις της Team Jorge θα μπορούσαν να προκαλέσουν αμηχανία στο Ισραήλ, το οποίο έχει δεχθεί αυξανόμενες διπλωματικές πιέσεις τα τελευταία χρόνια για την εξαγωγή κυβερνο-όπλων που υπονομεύουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα»

Σύμφωνα πάντα με το σχετικό ρεπορτάζ, ο Hanan φαίνεται να έχει διευθύνει τουλάχιστον ορισμένες από τις επιχειρήσεις παραπληροφόρησης μέσω μιας ισραηλινής εταιρείας, της Demoman International, η οποία είναι εγγεγραμμένη σε έναν ιστότοπο που διαχειρίζεται το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας για την προώθηση των εξαγωγών αμυντικών προϊόντων.

Στους δημοσιογράφους που ήρθαν σε επικοινωνία μαζί του προσποιούμενοι τους πελάτες, ο Hanan περιέγραψε την ομάδα του ως «απόφοιτους κυβερνητικών υπηρεσιών», με τεχνογνωσία στα οικονομικά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις καμπάνιες, καθώς και στον «ψυχολογικό πόλεμο», που λειτουργεί από έξι γραφεία σε όλο τον κόσμο. Τέσσερις από τους συναδέλφους του Hanan συμμετείχαν στις συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του, Zohar Hanan, ο οποίος περιγράφηκε ως ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας.

Στην αρχική του πρόταση προς τους δυνητικούς πελάτες, ο Hanan ισχυρίστηκε: «Τώρα συμμετέχουμε σε μία εκλογική αναμέτρηση στην Αφρική … Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα [Εμιράτα] … Ακολουθείτε τα στοιχεία. [Έχουμε ολοκληρώσει] 33 εκστρατείες προεδρικού επιπέδου, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχείς». Αργότερα, δήλωσε ότι εμπλέκεται σε δύο «μεγάλα έργα» στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν ασχολείται άμεσα με την αμερικανική πολιτική.

Όπως σημειώνει ο Guardian, «δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν όλοι οι ισχυρισμοί της Team Jorge στις μυστικές συναντήσεις και ο Hanan ενδέχεται να τους εξωραΐζει προκειμένου να εξασφαλίσει μια επικερδή συμφωνία με υποψήφιους πελάτες».

Όσο για το κόστος, η Team Jorge είπε στους δημοσιογράφους – «πελάτες» ότι το κόστος παρέμβασης στις εκλογές ανέρχεται μεταξύ 6 και 15 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή θα μπορούσε να γίνει σε διάφορα νομίσματα, συμπεριλαμβανομένων κρυπτονομισμάτων όπως το bitcoin, ή μετρητά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα