Με απώλειες κινείται σήμερα η Wall Street, η οποία πλέον έχει αρχίσει να προβληματίζεται με τη νέα δέσμη πρόδρομων δεικτών που επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι πιο επίμονο από ότι εκτιμήθηκε και ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει την πολιτική της σύσφιξης με τον ίδιο ρυθμό.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 1,04% στις 33.772 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,14% στις 4.100 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 1,11% στις 11.936 μονάδες.

ΗΠΑ: Προάγγελος νέων αυξήσεων στα επιτόκια τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Οι πιέσεις τροφοδοτήθηκαν από την περαιτέρω αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού του Ιανουαρίου, ενός άλλου μέτρου πληθωρισμού, κατά 0,7% τον μήνα, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση 0,4%. Επίσης, οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν για την εβδομάδα που έληξε στις 11 Φεβρουαρίου, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για την ισχύ της αγοράς εργασίας, ακόμη και μετά το κύμα των απολύσεων που έχει πραγματοποιηθεί.

Τιμές καταναλωτή και λιανικές πωλήσεις

Τα νέα στοιχεία έρχονται μετά την ανακοίνωση για τον δείκτη τιμών καταναλωτή και τις λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου, οι οποίες ήταν και οι δύο υψηλότερες από τις αναμενόμενες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να έχει ακόμη περισσότερο δρόμο να διανύσει στις προσπάθειές της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που παραμένουν αισιόδοξοι, μετά και τις τελευταίες επιδόσεις της Wall Street. «Φαίνεται ότι αυτό το ράλι έχει κάποια ερείσματα», δήλωσε η Victoria Greene, επικεφαλής επενδύσεων στην G Squared Private Wealth. «Η Fed λέει ότι πρόκειται να είναι επιθετική, αλλά τα τεχνικά στοιχεία λένε ότι αυτό το ράλι μπορεί να συνεχιστεί και πραγματικά δεν νομίζω ότι πρόκειται να ξαναδοκιμάσουμε τα χαμηλά του Οκτωβρίου», πρόσθεσε η Greene.

Ακόμη και όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ είναι έτοιμη να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων και να τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα για να αποτρέψει τον επίμονο πληθωρισμό, οι αγορές αντέχουν. Αυτό πιθανώς οφείλεται στα σταθερά κέρδη των εταιριών, σύμφωνα με τον Nicholas Colas, συνιδρυτή της DataTrek Research.

«Η μόνη εξήγηση που μας φαίνεται λογική για αυτό το αίνιγμα των “κακών” ειδήσεων και των σταθερών αγορών είναι ότι η δύναμη των εταιρικών κερδών των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική», έγραψε ο Colas. «Ναι, η περίοδος υποβολής οικονομικών εκθέσεων του τέταρτου τριμήνου ήταν απογοητευτική όσον αφορά τα ποσοστά και τα ποσά που ξεπέρασαν τα έσοδα/κέρδη. Αλλά… ο S&P 500 εξακολουθεί να αναμένεται να κερδίσει 53,34 δολάρια/μετοχή», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]