Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα, προσφέροντας περισσότερα στοιχεία για την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας παρά την αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασπας, οι αρχικές αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 1.000 σε εποχικά προσαρμοσμένες 194.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 11 Φεβρουαρίου. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 200.000 αιτήσεις για την τελευταία εβδομάδα.

Η χαμηλή ανεργία εκτοξεύει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων

Μικρός ο αντίκτυπος των απολύσεων

Οι αιτήσεις παραμένουν χαμηλές παρά τις υψηλού προφίλ απολύσεις στον τεχνολογικό τομέα και σε άλλους κλάδους που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα επιτόκια. Μερικοί από τους απολυμένους εργαζομένους είναι πιθανό να βρίσκουν νέα εργασία ή καθυστερούν να υποβάλουν αίτηση για παροχές λόγω των πακέτων απόλυσης.

Οι εταιρείες είναι γενικά απρόθυμες να απολύσουν εργαζομένους αφού αντιμετώπισαν δυσκολίες σε προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η Εθνική Ομοσπονδία Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι το μερίδιο των μικρών επιχειρήσεων που ανέφεραν θέσεις εργασίας αυξήθηκε τον Ιανουάριο, λέγοντας ότι αυτό υποδηλώνει ότι «οι ιδιοκτήτες εξακολουθούν να βλέπουν ευκαιρίες για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους».

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας, που χαρακτηρίζεται από το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας σε περισσότερα από 53 χρόνια, είναι ένας από τους παράγοντες που κάνουν τις αγορές να πιστεύουν ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι το καλοκαίρι.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά το μέγιστο σε σχεδόν δύο χρόνια τον Ιανουάριο, ενώ η διαδικασία αποπληθωρισμού σημείωσε άνοδο τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 450 μονάδες βάσης από τον περασμένο Μάρτιο από σχεδόν μηδέν σε εύρος 4,50%-4,75%, με το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων να καταγράφεται μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου.

Δύο επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αναμένονται τον Μάρτιο και τον Μάιο, ενώ οι χρηματοπιστωτικές αγορές στοιχηματίζουν σε μία ακόμα αύξηση τον Ιούνιο.

Τιμές παραγωγού

Μια δεύτερη έκθεση από το Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη έδειξε ότι οι μηνιαίες τιμές παραγωγού επιταχύνθηκαν τον Ιανουάριο. Ο δείκτης τιμών παραγωγού για την τελική ζήτηση ανέκαμψε 0,7% τον περασμένο μήνα μετά από μείωση 0,2% τον Δεκέμβριο.

Τους 12 μήνες έως τον Ιανουάριο, ο ΔΤΚ αυξήθηκε 6,0% μετά την άνοδο 6,5% τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα αυξηθεί κατά 0,4% σε μηνιαία και κατά 5,4% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση