Τη διασφάλιση της προμήθειας των λιπασμάτων καθώς και να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των τιμών και την αύξηση της αυτονομίας της ΕΕ ζητά από την Κομισιόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Συγκεκριμένα, σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 με ανάταση του χεριού, οι ευρωβουλευτές ζητούν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για τα λιπάσματα και μια μακροπρόθεσμη στρατηγική της ΕΕ για τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους έως τον Ιούνιο του 2023.

ΕΕ: Πώς θα αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους των λιπασμάτων

Σημειώνουν ότι το ρωσικό αέριο, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή λιπασμάτων, συμβάλλει στη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία και ζητούν, ως εκ τούτου, «να διατεθούν επαρκείς πόροι το συντομότερο δυνατό για να τερματιστεί η εξάρτηση από αυτό το αέριο».

Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν επίσης ότι η αυτάρκεια σε ορυκτά λιπάσματα «δεν είναι ρεαλιστική» μεσοπρόθεσμα και ότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή λιπασμάτων προέρχονται συχνά από αυταρχικά καθεστώτα. Η ΕΕ δεν πρέπει να «αντικαταστήσει μια εξάρτηση με μια άλλη» και πρέπει να αυξήσει τη στρατηγική της αυτονομία στα λιπάσματα, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές.

Βραχυπρόθεσμο μέτρο

Ως βραχυπρόθεσμο μέτρο για την αύξηση της διαθεσιμότητας λιπασμάτων για τους αγρότες και τη σταθεροποίηση των τιμών, οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη χρήση μέρους του γεωργικού προϋπολογισμού του 2023 για την παροχή άμεσης βοήθειας στους αγρότες και την επέκταση της προσωρινής αναστολής των εισαγωγικών δασμών σε όλα τα ορυκτά λιπάσματα εκτός από αυτά που προέρχονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Καλούν επίσης την Κομισιόν να εξετάσει έναν κοινό μηχανισμό αγοράς λιπασμάτων σε επίπεδο ΕΕ.

Μακροπρόθεσμα, οι ευρωβουλευτές συνιστούν την επιτάχυνση της διαδικασίας απαλλαγής από τον άνθρακα και τη χρήση θρεπτικών ουσιών χωρίς ορυκτά για την παραγωγή λιπασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι τιμές των λιπασμάτων και της ενέργειας αυξήθηκαν κατακόρυφα, έχοντας αντίκτυπο στο κόστος των τροφίμων. Οι τιμές των αζωτούχων λιπασμάτων αυξήθηκαν κατά 149% τον Σεπτέμβριο του 2022, με τις μεγαλύτερες βιομηχανίες λιπασμάτων να σημειώνουν κέρδη ρεκόρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO