Η μείωση του κόστους του φυσικού αέριου και ο περιορισμός της ζήτησης των αγροτών έχει οδηγήσει σε πτώση των τιμών των λιπασμάτων, οι οποίες το περασμένο έτος ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο δείκτης λιπασμάτων της Βόρειας Αμερικής της Green Markets υποχώρησε 4% την Παρασκευή στα 672,82 δολάρια ανά τόνο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.

Ο δείκτης εκτινάχθηκε σε ρεκόρ 1.270 δολαρίων ανά τόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλώντας έντονη ανησυχία και αναταράξεις στην αγορά.

Γκεοργκίεβα: Άρση των εμπορικών φραγμών σε τρόφιμα και λιπάσματα

Η πτώση αυτή θα μπορούσε να φέρει ανακούφιση στους αγρότες, οι οποίοι αντιμετώπισαν αυξανόμενο κόστος για οτιδήποτε αφορά την καλλιέργεια τροφίμων, από χημικά και καύσιμα μέχρι εξοπλισμό και εργατικό δυναμικό. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η χαλάρωση των πιέσεων στο κόστος θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους αγρότες να φυτέψουν περισσότερα στρέμματα και να εφαρμόσουν περισσότερα λιπάσματα, ενισχύοντας την παραγωγή και βοηθώντας τελικά να μειωθεί το κόστος των τροφίμων για τους καταναλωτές που είναι αντιμέτωποι με ιστορικά υψηλό πληθωρισμό.

Η βιομηχανία λιπασμάτων είναι παγκοσμίως πτωτική αυτή τη στιγμή, καθώς οι αγρότες δεν αγοράζουν και η τιμή του φυσικού αερίου, η κύρια εισροή για τα περισσότερα λιπάσματα αζώτου, μειώνεται, δήλωσε ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Alexis Maxwell, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε χαμηλότερες τιμές λιπασμάτων το πρώτο εξάμηνο του έτους».

Αποκλιμάκωση στα τρόφιμα

Υποχώρηση σημείωσε τον Δεκέμβριο 2022 για ένατο συνεχόμενο μήνα έναντι του προηγούμενου ο δείκτης των παγκόσμιων τιμών τροφίμων που καταρτίζει ο FAO, ωστόσο συνολικά για το 2022 οι τιμές ήταν σημαντικά υψηλότερες έναντι του 2021, ενσωματώνοντας τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής στη διάρκεια του έτους και διατηρώντας αμείωτο τον προβληματισμό για την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, πολύ περισσότερο για τις πιο φτωχές χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2022 ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,9% σε σύγκριση με του Νοεμβρίου -ήτοι σε 132,4 μονάδες- και 1% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, ο μέσος ετήσιος δείκτης για το 2022 διαμορφώθηκε στις 143,7 μονάδες, υψηλότερα κατά 14,3% έναντι του αντίστοιχου δείκτη του 2021.

ΕΕ: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επισιτιστική ασφάλεια

Όπως σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Μάξιμο Τορέρο, «οι πιο χαμηλές τιμές των βασικών τροφίμων είναι ευπρόσδεκτες μετά από δύο πολύ ασταθή χρόνια», προειδοποίησε όμως ότι «είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να επικεντρωθούμε σθεναρά στο πώς θα μετριάσουμε την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με πολλά βασικά προϊόντα κοντά σε υψηλά ρεκόρ, και με τις τιμές του ρυζιού να αυξάνονται, αλλά ακόμη πολλούς κινδύνους που συνδέονται με τις μελλοντικές προμήθειες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO