Με την 5ετή θητεία του Αντρέα Ενρία να ολοκληρώνεται εντός του έτους, έχει ήδη αρχίσει η κούρσα της διαδοχής για την θέση του επικεφαλής του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών της Ευρώπης. Και αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που έχουν αρχίσει να διαρρέουν την καίρια αυτή θέση αναμένεται να λάβει -για δεύτερη φορά- μια γύναικα.

Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες αποκτούν ηγετικό ρόλο στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, με εξέχουσα την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν  Λαγκάρντ.

«Πέρασαν τα τεστ» της ΕΚΤ οι ευρωπαϊκές τράπεζες – Το μήνυμα του Ενρία

Όπως γράφει το Bloomberg επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχουν τρία ονόματα που φιγουράρουν ως φαβορί: η αντιπρόεδρος της Bundesbank Κλαούντια Μπουχ, η αναπληρώτρια διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Μαργκαρίτα Ντελγκάδο  και η Σάρον Ντόνερι, υποδιοικητής στην Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας.

Αν και καμία εξ αυτών δεν έχει μέχρι στιγμής υποβάλλει επίσημη υποψηφιότητα, ή εκφράσει κάποια συγκεκριμένη πρόθεση, οι  αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναφέρουν τις Μπουχ, Ντελγκάδο και Ντόνερι, μεταξύ των πιο πιθανών υποψηφίων.

Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αποτελεί την ανώτερη τραπεζική ρυθμιστική αρχή της ευρωζώνης, που επιβλέπει άμεσα τις μεγάλες τράπεζες του μπλοκ και διαθέτει μια ισχυρή φωνή που βοηθά στη διαμόρφωση κανόνων που καθορίζουν τη δομή του κλάδου. Όποιος κερδίσει τη θέση θα αντιμετωπίσει τους τραπεζίτες που αμφισβητούν αυτό που θεωρούν ως υπερβολικά παρεμβατική εποπτεία.

Ο Ένρια έχει προγραμματιστεί να παραιτηθεί όταν η πενταετής μη ανανεώσιμη θητεία του λήξει τον Δεκέμβριο. Όταν κέρδισε τη θέση αυτή το 2018, ο Ιταλός είχε αντίπαλο την Ντόνερι και τον Γάλλο Ρομπέρ Οφάλ. Προκάτοχός του ήταν η γαλλίδα Ντανιέλ Νουί.

Τα τρία φαβορί

Η Ντόνερι επιβλέπει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες στην ιρλανδική κεντρική τράπεζα, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι περισσότερο γνωστή ως επικεφαλής της ομάδας εργασίας της ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το 2017, η ΕΚΤ επικρίθηκε από τράπεζες και ορισμένους πολιτικούς για φερόμενη υπέρβαση της εντολής της βάσει του έργου αυτής της ομάδας. Ωστόσο, η σκληρή πορεία του Ντόνερι βοήθησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες να συρρικνώσουν το βουνό των επισφαλών χρεών τους και να τις θέσουν σε πιο σταθερή βάση.

Η Μπουχ είναι περισσότερο οικονομολόγος, ωστόσο έχει πάρει επιθετικές θέσεις όταν πρόκειται να αναγκάσει τις τράπεζες να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να προετοιμαστούν για την οικονομική ύφεση. Είναι η μόνη από την τριάδα που δεν συμμετέχει στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο συνεδριάζει κάθε τρεις εβδομάδες για να συζητήσει, να σχεδιάσει και να ασκήσει την εποπτεία.

Η Ντελγκάδο έχει πιθανώς την καλύτερη κατανόηση των εσωτερικών λειτουργιών της ΕΚΤ, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής στον εποπτικό βραχίονα. Υπερασπίστηκε τους περιορισμούς της ΕΚΤ στα τραπεζικά μερίσματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μια από τις πιο αμφιλεγόμενες ενέργειες της μέχρι σήμερα. Ωστόσο, έχει επίσης αναγνωρίσει τα όρια των τραπεζικών εποπτών, λέγοντας σε μια συνέντευξη του 2021 στο Bloomberg ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για την πολιτική για το κλίμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή