Επιστολές προς τις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής αυγών των ΗΠΑ απέστειλαν δύο Αμερικανοί Γερουσιαστές, ζητώντας εξηγήσεις για τις τεράστιες αυξήσεις που εκτόξευσαν τις τιμές σε ιστορικά υψηλά. Τις επιστολές αποκαλύπτει το Reuters.

Η τιμή των αυγών αυξήθηκε κατά 150% τον Ιανουάριο σε σχέση με πριν από έναν χρόνο και διαμορφώνεται στα 4,80 δολάρια η δωδεκάδα, σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics, εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των αγροτών και των υποστηρικτών της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που έχουν προειδοποιήσει για τη δύναμη των κορυφαίων γεωργικών εταιρειών να ορίζουν τις τιμές.

«Οι αμερικανικές οικογένειες που εργάζονται για να έχουν φαγητό στο τραπέζι τους αξίζουν να γνωρίζουν εάν οι αυξημένες τιμές που πληρώνουν για τα αυγά αντιπροσωπεύουν μια νόμιμη απάντηση στη μειωμένη προσφορά ή την ανεξέλεγκτη εταιρική απληστία», έγραψαν οι Γερουσιαστές Elizabeth Warren της Μασαχουσέτης και Katie Porter της Καλιφόρνιας.

Οι επιστολές στάλθηκαν το πρωί της Πέμπτης στους Διευθύνοντες Συμβούλους των Cal-Maine Foods, Hillandale Farms, Rose Acre Farms, Daybreak Foods και Versova Management.

Πώς η μείωση της παραγωγής αυγών επηρεάζει την οικονομία διεθνώς

Η γρίπη των πτηνών

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έχει επισημάνει τα ρεκόρ κρουσμάτων γρίπης των πτηνών, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερα από 58 εκατομμύρια κοτόπουλα και γαλοπούλες από τις αρχές του 2022, ως αιτία για υψηλές τιμές. Ωστόσο, ένας όμιλος αγροκτημάτων ζήτησε πρόσφατα από τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές να διερευνήσουν εάν οι εταιρείες αυγών αυξάνουν τις τιμές.

Οι νομοθέτες είπαν ότι η άνοδος των τιμών εγείρει ανησυχίες για αντιανταγωνιστική συμπεριφορά και ζήτησαν πληροφορίες για τις αποδοχές των στελεχών, τα περιθώρια κέρδους, τις επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών και εάν οι εταιρείες έχουν επικοινωνήσει μεταξύ τους σχετικά με τις τιμές των αυγών.

Μόνο η Cal-Maine Foods, η οποία ελέγχει περίπου το 20% της αγοράς αυγών στις ΗΠΑ, είναι εισηγμένη. Η εταιρεία ανέφερε μικτά κέρδη 600% σε ενημέρωσή της στα τέλη Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι Cal-Maine, Daybreak, Hillandale, Rose Acre και Versova δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Οι νομοθέτες ζήτησαν απαντήσεις έως την 1η Μαρτίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή