Νέο ρεκόρ σημείωσε το καταναλωτικό χρέος στις ΗΠΑ στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η New York Federal Reserve.

Όπως τονίζεται, αυξήθηκαν οι καθυστερήσεις για διάφορους τύπους δανείων, ενώ το χρέος σε όλες τις κατηγορίες ανήλθε σε 16,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 1,3 τρισ. δολάρια σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Παρά την αρχική μείωση, το χρέος από τα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε στα 11,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένο κατά 250 δισ. σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο και περίπου 1 τρισ. σε σχέση με πέρυσι. Οι αναχρηματοδοτήσεις μειώθηκαν στα 498 δισεκατομμύρια δολάρια, μια πτώση περίπου 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την προηγούμενη μέτρηση.

ΗΠΑ: Προάγγελος νέων αυξήσεων στα επιτόκια τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Τα ενυπόθηκα «κόκκινα» δάνεια, με καθυστερήσεις 90 ημερών και άνω αυξήθηκαν κατά 0,57%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι καθυστερήσεις δανείων αυτοκινήτων αυξήθηκαν στο 2,2%, ενώ το χρέος πιστωτικών καρτών εκτινάχθηκε κατά 4% σε σχέση με πέρυσι.

«Τα υπόλοιπα των πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν δυναμικά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων και των δανείων αυτοκινήτων αυξήθηκαν με πιο ήπιο ρυθμό, αντανακλώντας τη δραστηριότητα που συνάδει με τα επίπεδα προ πανδημίας», δήλωσε ο Wilbert van der Klaauw, σύμβουλος οικονομικής έρευνας στη Fed της Νέας Υόρκης. «Αν και η ιστορικά χαμηλή ανεργία έχει κρατήσει γενικά ισχυρή την οικονομική βάση των καταναλωτών, οι υψηλές τιμές και τα αυξανόμενα επιτόκια μπορεί να δοκιμάζουν την ικανότητα ορισμένων δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα χρέη τους», πρόσθεσε.

Η επιθετική πολιτική της Fed

Η άνοδος του χρέους έρχεται εν μέσω μιας επιθετικής εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων. Όπως τονίζεται, η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς επτά φορές κατά τη διάρκεια του έτους, πραγματοποιώντας ακόμη μια αύξηση τον Ιανουάριο που οδήγησε το επιτόκιο στο 4,5%-4,75%.

Το χρέος των φοιτητικών δανείων αυξήθηκε, μετά τη σταθερότητα που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους της πανδημίας, εν μέρει λόγω της αμνηστίας που δόθηκε από την κυβέρνηση στους δανειολήπτες. Το συνολικό χρέος έφτασε τα 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το CNBC, η εκτόξευση του καταναλωτικού χρέους έρχεται εν μέσω μιας συνεχιζόμενης αύξησης του δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το συνολικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ βρίσκεται τώρα κοντά στα 31,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τα 29,6 τρισ. στο τέλος του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή