Νέα μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα, αυτή τη φορά για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι σήμερα Πέμπτη θα ψηφίσει νομοσχέδιο το οποίο θα της δίνει περισσότερο έλεγχο αναφορικά με την κατανομή και τη διάθεση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε., ενώ επίσης θα εξορθολογίζει τη διαδικασία αδειοδότησης για τα νέα έργα. Παράλληλα περιλαμβάνει τροποποιήσεις οι οποίες θα επιτρέπουν στον υπουργείο Οικονομίας να περιορίζει τις απαιτήσεις από τους εργολάβους πριν τα κεφάλαια για τα νέα έργα εκταμιευτούν, κάτι που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες καθώς θα θεωρηθεί ως καθεστώς χαλαρής εποπτείας.

Δύο χρόνια Ταμείο Ανάκαμψης: Οι προκλήσεις, το χρονοδιάγραμμα και οι κίνδυνοι

Άλλο ένα ζήτημα που ενδέχεται να προκαλέσει ένταση είναι η μετατόπιση της επίβλεψης της εφαρμογής του σχεδίου της Ρώμης από το υπουργείο Οικονομίας στο γραφείο του πρωθυπουργού. Μια τέτοια εξέλιξη συνιστά αλλαγή σε όλο το συμφωνηθέν πλαίσιο υπό του οποίου η Ιταλία εκταμίευσε τα κεφάλαια.

Η θέση της Ε.Ε. όπως έχει εκφραστεί διά στόματος του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις του Ιταλού Πάολο Τζεντιλόνι είναι ότι διορθώσεις μπορούν να γίνουν στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης των χωρών-μελών της Ε.Ε., όχι όμως ευρείας κλίμακας αναθεωρήσεις.

Η Ιταλία θα εκταμιεύσει συνολικά 192 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (έχει ήδη λάβει 67 δισ. ευρώ). Ωστόσο η Ρώμη συναντάει δυσκολίες στη διοχέτευση των πόρων βάσει των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στις διαδικασίες αδειοδότησης να λόγω γραφειοκρατίας.

Όπως και να έχει το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα με άμεση ισχύ. Ωστόσο θα πρέπει να λάβει την τελική έγκριση από το κοινοβούλιο ενώ μπορεί και να δεχθεί τροποποιήσεις από τους βουλευτές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως