Η Πορτογαλία θα τερματίσει το λεγόμενο πρόγραμμα χρυσής βίζας για νέους ξένους αγοραστές ακινήτων, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων και να αντιμετωπίσει την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου στη Λισαβόνα την Πέμπτη μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η Πορτογαλία «θα καταργήσει την έκδοση νέων golden visa» για να καταπολεμήσει την κερδοσκοπία στα ακίνητα.

Οι ξένοι αγοραστές ακινήτων που επιθυμούν να ανανεώσουν την υπάρχουσα χρυσή βίζα τους θα είναι επιλέξιμοι μόνο εάν τα ακίνητά τους χρησιμοποιηθούν ως δικό τους σπίτι ή εάν αυτές οι μονάδες διατεθούν στην αγορά μακροχρόνιας ενοικίασης, υπογράμμισε.

Η Golden Visa εκτοξεύει τις τιμές των ακινήτων – Σε ποια χώρα προκάλεσε στεγαστική κρίση

Οι χρυσές βίζες της Πορτογαλίας σχεδιάστηκαν πριν από μια δεκαετία για υπηκόους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέρος μιας προσπάθειας να διορθωθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας μετά τη διάσωση του 2011 από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από τότε, η χώρα έχει συγκεντρώσει 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ (7,3 δισεκατομμύρια δολάρια), με το 90% αυτών των χρημάτων να πηγαίνουν σε ακίνητα, σύμφωνα με την Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων.

Η δυναμική παρουσία των Κινέζων

Οι Κινέζοι υπήκοοι αντιπροσώπευαν σχεδόν τις μισές από τις 11.628 άδειες παραμονής που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, το οποίο είναι όλο και πιο δημοφιλές στους επενδυτές των ΗΠΑ. Οι υποψήφιοι για χρυσή βίζα μέχρι στιγμής υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν μια επένδυση σε ακίνητα τουλάχιστον 350.000 ευρώ ή να δημιουργήσουν τουλάχιστον 10 θέσεις εργασίας στην Πορτογαλία ή να μεταφέρουν 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως γράφει το Bloomberg, παραλλαγές της χρυσής βίζας έχουν υιοθετηθεί σε όλη την Ευρώπη και σε χώρες σε όλο τον κόσμο — από τις ΗΠΑ και τον Καναδά μέχρι την Ισπανία και την Ελλάδα.

Στην Πορτογαλία, ορισμένοι πολιτικοί επέκριναν το πρόγραμμα επειδή αυξάνει τις τιμές των ακινήτων και καθιστά τη στέγαση απρόσιτη για πολλά τμήματα του πληθυσμού. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν επισημάνει πιθανούς κινδύνους φοροδιαφυγής και ξεπλύματος χρήματος από διεθνείς αγοραστές.

Εξαγγελίες

Τον Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός Κόστα είχε ήδη δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να τερματίσει τις χρυσές βίζες, λέγοντας ότι το πρόγραμμα «δεν δικαιολογείται πλέον». Το 2021, η κυβέρνησή του άρχισε να περιορίζει τις άδειες και απέκλεισε τις αγορές ακινήτων σε πόλεις όπως η Λισαβόνα, όπου οι τιμές κατοικιών υπερδιπλασιάστηκαν από το 2015 στα 3.805 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, σύμφωνα με τον ιστότοπο ακινήτων Idealista.

Ο Paulo Silva, επικεφαλής του συμβούλου ακινήτων Savills στην Πορτογαλία, είπε στο Bloomberg ότι οι χρυσές βίζες βοήθησαν στην προσέλκυση ξένων επενδυτών στη χώρα όταν χρειαζόταν τα χρήματα πριν από μια δεκαετία, αλλά σήμερα αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% των συμφωνιών ακινήτων το πολύ.

«Είναι λάθος να κατηγορούμε τις χρυσές βίζες στην αύξηση των τιμών των ακινήτων, καθώς αυτό οφείλεται κυρίως σε μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης», είπε ο Silva. «Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι επενδυτές απλώς θα πάρουν τα χρήματά τους και θα επενδύσουν σε μια άλλη χώρα όπου μπορούν να λάβουν μια χρυσή βίζα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή