Οι τιμές των κατοικιών στην Πορτογαλία είχαν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο εεώ και τρεις δεκαετίες, καταστρέφοντας τις προσδοκίες ότι η αύξηση των επιτοκίων θα περιόριζε τη ζήτηση για ακίνητα στη νότια ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 18,7% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Confidencial Imobiliario, η οποία συλλέγει δεδομένα για την αγορά ακινήτων. Αν και τα ετήσια κέρδη είναι τα μεγαλύτερα από το 1991, η Confidencial αναφέρει ότι τα στοιχεία ότι η αγορά Real-Estate της χώρας επιβραδύνεται.

Η άνοδος των τιμών των ακινήτων προκλήθηκε από την αυξανόμενη ζήτηση από ξένους αγοραστές, οι οποίοι συρρέουν στην Πορτογαλία αναζητώντας θερμότερο κλίμα, χαμηλότερο κόστος διαβίωσης και «χρυσή βίζα», μέτρο το οποίο συνδέει τις άδειες παραμονής με τις αγορές ακινήτων.  Αυτοί οι αγοραστές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα από τα διπλάσια σε σύγκριση με τους εγχώριους αγοραστές για ένα σπίτι στη Λισαβόνα, αναφέρει έκθεσή του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της χώρας από τον περασμένο Απρίλιο, εντείνοντας τις ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσο είναι προσιτές οι τιμές των κατοικιών.

Πορτογαλία: Χιλιάδες εκπαιδευτικοί στους δρόμους για διαμαρτυρίες

Στεγαστική Κρίση

Σήμερα, οι περισσότεροι Πορτογάλοι πιστεύουν ότι η χώρα τους βρίσκεται εν μέσω μιας στεγαστικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Expresso. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες ζητούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τα κίνητρα προς ξένους αγοραστές, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος «χρυσή βίζα».

FILE PHOTO: A tourist rests at Comercio square in downtown Lisbon, Portugal April 11, 2019. Picture taken April 11, 2019. REUTERS/Rafael Marchante/File Photo

Η αξία των αγορών αυτού του προγράμματος αυξήθηκαν κατά 42% στ 654 εκατομμύρια ευρώ (711 εκατομμύρια δολάρια) το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την Πορτογαλική Υπηρεσία Μετανάστευσης και Συνόρων, αυτό προήλθε κυρίως από Αμερικανούς και Κινέζους αγοραστές.

Κάμψη

Ωστόσο, τα στοιχεία από την Confidencial Imobiliario έδειξαν ότι τα κέρδη από την αγορά ακινήτων στην Πορτογαλία επιβραδύνθηκαν σε τριμηνιαία βάση προς το τέλος του 2022. Οι τιμές αυξήθηκαν μόλις κατά 3,2% το τέταρτο τρίμηνο, από 3,7% το τρίτο τρίμηνο, 5% το δεύτερο τρίμηνο και 5,5% το πρώτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Σε μια έκθεση της 11ης Ιανουαρίου, η S&P Global Ratings προέβλεψε ότι οι τιμές των κατοικιών στην Πορτογαλία θα μειωθούν κατά 4,4% φέτος μετά από άνοδο 6,8% το 2022. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, μια τέτοια εξέλειξη θα αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων σε μια χώρα στην οποία μεγάλο μερίδιο των στεγαστικών δανείων είναι κυμαινόμενου επιτοκίου.

Στη γειτονική Ισπανία, η S&P προβλέπει ότι οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν κατά 2,5% φέτος μετά την αύξηση κατά 4,1% το 2022.

Με σκοπό να προσπαθήσει να ρυθμίσει τη ζήτηση ακινήτων, η Πορτογαλία άρχισε το 2021 να περιορίζει το πρόγραμμα της χρυσής βίζας στις αγορές ακινήτων εκτός της Λισαβόνας και της βόρειας πόλης του Πόρτο. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία σε μια προσπάθεια να διορθωθούν τα δημόσια οικονομικά της Πορτογαλίας μετά τη διάσωση του 2011 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και έκτοτε έχει αποδώσει ένα ποσό της τάξης των 6,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα