Σημαντικά οφέλη συνεχίζει να προσφέρει το πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», το οποίο δεν περιλαμβάνει μόνο την αγορά ηλεκτρικών ΙΧ, αλλά και δικύκλων, ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Χάρη στο βελτιωμένο πακέτο παροχών τον πρώτο μήνα του χρόνου, οι πωλήσεις ηλεκτρικών σημείωσαν και νέα άνοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιανουάριο που οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων εκτοξεύτηκαν, σημειώνοντας άνοδο 90,8% σε σχέση με τον περσινό μήνα (ταξινομήθηκαν 10.536 οχήματα), τα plug-in υβριδικά και τα αμιγώς ηλεκτρικά αφορούσαν το 6,8% επί του συνόλου των πωλήσεων.

Ηλεκτροκίνητο αεροπλάνο; Δεν είναι άπιαστο όνειρο

Ειδικότερα, ο νέος κύκλος επιδοτήσεων παρέχει σημαντικά προνόμια στους νέους ιδιοκτήτες με το οικονομικό όφελος να αγγίζει έως και τα 9.500 ευρώ. Η επιδότηση του κράτους φθάνει τις 8.000 ευρώ, με την αγορά του ηλεκτρικού να χρηματοδοτείται 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων.

Η συγκεκριμένη επιδότηση συνοδεύεται και με ένα πρόσθετο όφελος των 1.000 ευρώ στην περίπτωση απόσυρσης και του παλαιού αυτοκινήτου, ενώ με την εγκατάσταση έξυπνου ηλεκτρικού φορτιστή που επιδοτείται έως και 500 ευρώ, το συνολικό όφελος για τον αγοραστή αγγίζει τα 9.500 ευρώ!

Η κρατική επιδότηση «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» είναι σε ισχύ και έχει προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Τα μικρά κερδίζουν έδαφος

Στην αγορά ηλεκτρικών οι πιο προσιτές προτάσεις είναι και αυτές που κερδίζουν τους νέους αγοραστές. Ανάμεσα σε αυτά είναι το νέο Smart EQ Fortwo, που μετά το όφελος της επιδότησης η τιμή του ορίζεται στα 19.975 ευρώ.

Το μικρό μοντέλο έχει ως πεδίο δράσης την πόλη και για την κίνησή του διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα που αποδίδει 82 ίππους. Σύμφωνα με τη γερμανική φίρμα μπορεί να διανύσει έπειτα από μία πλήρη φόρτιση της μπαταρίας των ιόντων λιθίου χωρητικότητας 17,6 kWh έως και 159 χλμ.

Στην αγορά των ηλεκτρικών πόλης η Fiat προσφέρει το 500e, το οποίο καταφέρνει σε όλες τις εκδόσεις του να αξιοποιεί το μέγιστο όφελος της επιδότησης των 8.000 ευρώ.

Οι τιμές του ηλεκτρικού 500 ξεκινούν από τις 25.250 ευρώ με τα οφέλη του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» (8.000 έκπτωση + 1.000 ευρώ για απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου) και είναι και το μοναδικό μοντέλο στην κατηγορία του που είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις σε επίπεδο αμαξώματος (hatchback, cabrio και 3+1). Διαθέτει σύστημα φόρτισης με δυνατότητα έως 85 kW, στοιχείο που του επιτρέπει σε κατάλληλο δίκτυο να φορτίζεται (0%-80%) σε μόλις 35 λεπτά με την αυτονομία να είναι από 320 έως και 460 χλμ.!

Το δεύτερης γενιάς Nissan Leaf εκτός από τα οικογενειακά του χαρίσματα και τον μεγάλο  χώρο αποσκευών (394 λίτρων) κινείται με ηλεκτρικό μοτέρ 150 ίππων, ενώ εφοδιάζεται με την τεχνολογία e-pedal, που φροντίζει για τη μέγιστη ανάκτηση ενέργειας που σου επιτρέπει να μη χρησιμοποιείς σχεδόν ποτέ το πεντάλ του φρένου. Κοστίζει από 26.980 ευρώ.

Στην ίδια συνομοταξία ανήκει και το 208e, που με πλήρως φορτισμένη μπαταρία μπορεί να αγγίξει τα 362 χλμ. Το ηλεκτρικό μοτέρ αποδίδει 136 ίππους. Η τιμή του με το όφελος ορίζεται στα 24.182 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green