Tη διεύρυνση της συνεργασίας με την Ιαπωνία επιθυμεί η Γερμανία, για να βοηθήσει στην εξασφάλιση προμηθειών πρώτων υλών ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να γίνουν οι αλυσίδες εφοδιασμού πιο ανθεκτικές και να αποφευχθεί η υπερβολική εξάρτηση από μεμονωμένες χώρες.

Η ασφάλεια των πρώτων υλών και η σύνδεση των στρατηγικών των δύο εθνών θα είναι στην κορυφή της ατζέντας στις επικείμενες συνομιλίες με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς την Πέμπτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Γεωεπιστημών και Φυσικών Πόρων στο Ανόβερο.

ΕΕ: Ρεκόρ 7ετίας στις χρεοκοπίες επιχειρήσεων στο δ’ τρίμηνο 2022

Τι θα συζητηθεί

«Με τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, μάθαμε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην εξαρτόμαστε από αλυσίδες εφοδιασμού τις οποίες δεν μπορούμε να επηρεάσουμε επαρκώς», είπε ο Σολτς. «Έτσι πρέπει να δημιουργήσουμε δομές με όσο το δυνατόν περισσότερους εταίρους σε όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουμε την ασφαλή προμήθεια πρώτων υλών», πρόσθεσε. «Οι διαβουλεύσεις Γερμανίας-Ιαπωνίας θα επικεντρωθούν στην ασφάλεια των πρώτων υλών και στη σύνδεση των στρατηγικών μας για τις πρώτες ύλες».

Ο Σολτς θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία στα μέσα Μαρτίου με ανώτερους υπουργούς στο πλαίσιο των εναρκτήριων διαβουλεύσεων της γερμανο-ιαπωνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδιά του. Μαζί του θα συμμετάσχουν ανώτεροι υπουργοί, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος είναι και ο αντικαγκελάριος του, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και η Υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ, καθώς και αντιπροσωπεία ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Bloomberg

Θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του Σολτς στην Ιαπωνία ως καγκελάριος σε λιγότερο από 12 μήνες και σχεδιάζει επίσης να παραστεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G-7 στη Χιροσίμα στα μέσα Μαΐου. Σηματοδοτεί μια σαφή μετατόπιση από την προκάτοχό του Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισκέφτηκε την Ιαπωνία μόνο τρεις φορές για διμερείς συνομιλίες κατά τη διάρκεια των 16 ετών της εξουσίας της, ενώ «πετούσε» στην Κίνα με μεγάλες επιχειρηματικές αντιπροσωπείες σχεδόν κάθε χρόνο.

Ανησυχία για την κυριαρχία της Κίνας

Η εστίαση του Σολτς στην Ιαπωνία δεν είναι τυχαία, καθώς έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι τα δημοκρατικά έθνη πρέπει να συνεργαστούν πιο στενά για να αντιμετωπίσουν την επιρροή οικονομικών αντιπάλων με διαφορετικά πολιτικά συστήματα. Ενώ έχει απορρίψει μια οικονομική αποσύνδεση από την Κίνα, προέτρεψε τις εταιρείες να διαφοροποιήσουν τους επιχειρηματικούς δεσμούς τους στην Ασία.

Αυτό είναι συχνά πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει, καθώς οι εμπορικοί δεσμοί της Γερμανίας με την Κίνα έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι προμηθευτές τους προσπαθούν να εξασφαλίσουν άμεση πρόσβαση σε πρώτες ύλες όπως το λίθιο και το κοβάλτιο που απαιτούνται για την παραγωγή κυψελών μπαταρίας για ηλεκτρικά οχήματα.

Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κυριαρχία της Κίνας στη διύλιση και την παραγωγική ικανότητα, η οποία θεωρείται ευάλωτη λόγω των πολιτικών εντάσεων. Ο κυβερνών συνασπισμός του Scholz βρίσκεται στη διαδικασία ανανέωσης της εθνικής στρατηγικής πρώτων υλών. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εξέθεσε τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης από έναν μόνο προμηθευτή για τις εισαγωγές ενέργειας και η Γερμανία επιθυμεί να αποφύγει παρόμοιες εξαρτήσεις όσον αφορά τις πρώτες ύλες.

Η επικαιροποιημένη στρατηγική θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανακύκλωσης, στον εκσυγχρονισμό των κανονισμών για να καταστεί δυνατή η επέκταση της εξόρυξης στη γερμανική επικράτεια και στη διαφοροποίηση των εταίρων προμηθειών μέσω συμφωνιών με χώρες όπως η Χιλή, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή