Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές (IPOs) στις ΗΠΑ, μετά την ευρείας κλίμακας επιβράδυνση που σημείωσαν πέρυσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η εταιρεία αναλύσεων Dealogic, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η καλύτερη από πλευράς IPOs μετά από ένα διάστημα 15 μηνών.

Ειδικότερα, την περασμένη εβδομάδα η αξία των πέντε συναλλαγών ανήλθε στο 1,17 δισ. δολάρια, ένα ποσό σχεδόν δεκαπλάσιο σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα και τα 193 εκατ. δολάρια. Η μεγαλύτερη αξία (638 εκατ. δολάρια) καταγράφηκε στη δημόσια εγγραφή της εταιρείας που αναπτύσσει τεχνολογία για ηλιακή ενέργεια, της Nextracker.

Οι αρχικές δημόσιες εγγραφές χάνουν την αίγλη τους

Τα πρώτα δείγματα αναφορικά με την πορεία των IPOs το 2023 είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς το 2022 η εικόνα της αγοράς ήταν αποκαρδιωτική. Η συνολική αξία των Αρχικών Δημόσιων Εγγραφών στις ΗΠΑ ανήλθε στα 8,7 δισ. δολάρια. Ποια ήταν η αξία των συναλλαγών ένα χρόνο νωρίτερα; Συνολικά 154,1 δισ. δολάρια.

EPA/ROMAN PILIPEY

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, ο διαρκώς αυξανόμενος πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να τον αναχαιτίσουν, συνέθεσαν ένα συνδυασμό αρνητικών παραγόντων που προκάλεσε αυτή τη βύθιση στις IPOs.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι αν συνεχισθεί η βελτίωση των αγορών όπως και του οικονομικού περιβάλλοντος, τότε η εικόνα θα αλλάξει άρδην. Έτσι εταιρείες όπως η Reddit και η κατασκευάστρια ημιαγωγών θυγατρική του ομίλου SoftBank, Arm, οι οποίες εν μέσω των περυσινών οικονομικών αναταράξεων ανέστειλαν τις δημόσιες εγγραφές τους, μπορεί φέτος να εισέλθουν στις χρηματιστηριακές αγορές.

«Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό να βλέπουμε αυτές τις συναλλαγές. Θεωρούμε ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη ανάκαμψη των IPOs, με ορισμένους από τους ισχυρότερους κλάδους να έχουν βγει μπροστά», σύμφωνα με τον Ρομπ Στόουι, εκ των επικεφαλής για τις κεφαλαιαγορές στις ΗΠΑ στη Barclays.

Ένας παράγοντας που λειτουργεί καταλυτικά για τις κινήσεις των επιχειρήσεων είναι η υποχώρηση του δείκτη VIX, του δείκτη μεταβλητότητας ή δείκτη φόβου, ο οποίος από τις αρχές του έτους κινείται χαμηλότερα κατά σχεδόν 12%.

Για τον Άντριου Ουίτενχαλ, έναν από τους επικεφαλής για τις χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ στη Morgan Stanley, η αγορά δείχνει να ανοίγει, ωστόσο δεν είναι ακόμη ανοιχτή για όλους όπως προειδοποιεί.

Ορισμένες επιχειρήσεις κρατούν στάση αναμονής θέλοντας να συνεκτιμήσουν αν η ανάκαμψη των αγορών θα έχει διάρκεια προτού προβούν στο χρηματιστηριακό τους ντεμπούτο. Η περίοδος αυτή της αναμονής μπορεί να έχει διάρκεια μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο για τις αγορές μετοχών στη JPMorgan, Μάικλ Γουάιζ, το καλοκαίρι ενδεχομένως να είναι μια πιο τυπική περίοδος από πλευράς κινητικότητας των IPOs. Ωστόσο η κινητικότητα αυτή θα είναι πολύ συγκεκριμένη ανά κλάδο και με θεματικό προσανατολισμό, όπως τονίζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση