Συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ αναφορικά με την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών, με το Βερολίνο να δείχνει ξεκάθαρα τη θετική του διάθεση προς την πρόταση οι χώρες να αφιερώνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους σε αυτές.
Το τελευταίο διάστημα, η Γερμανία πιέζει να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ (10,7 δισεκατομμύρια δολάρια) το επόμενο έτος, με βασικό στόχο τη χρηματοδότηση πρόσθετων δαπανών που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αυξάνονται πάνω από 30% οι αμυντικές δαπάνες της Γαλλίας για το 2024 -2030
Ηδη ο νέος υπουργός Άμυνας της χώρας Μπόρις Πιστόριους ζητά επιπλέον μετρητά στο χρηματοδοτικό σχέδιο του 2024, ανεβάζοντας το σύνολο πάνω από τα 62,7 δισεκατομμύρια δολάρια που δεσμεύτηκαν πέρυσι.
Η αύξηση αυτή θα είναι επιπλέον των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς λίγο μετά τη ρωσική εισβολή για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση του γερμανικού στρατού τα επόμενα χρόνια.
Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Πιστόριους σχεδιάζει να δαπανήσει 8,5 δισ. ευρώ από το ειδικό ταμείο, ενώ η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ από ένα ξεχωριστό ταμείο για την προμήθεια πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία.
«Ο καγκελάριος είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός θα πρέπει να αποδίδει τουλάχιστον 2% στην άμυνα, αλλά γνωρίζει επίσης ως πρώην υπουργός Οικονομικών ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα», είπε ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου.
Τον Νοέμβριο, η Ρωσία ανακοίνωσε τον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2023, με το συνολικό ποσό να φτάνει περίπου τα 84 δισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει πάνω από 40% υψηλότερος προϋπολογισμός σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Γαλλία: Αυξάνονται πάνω από 30% οι αμυντικές δαπάνες για το 2024 -2030
Aυξημένος κατά ένα τρίτο σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες της περιόδου 2019-2025, στα 400 δισ. ευρώ, θα είναι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γαλλίας την περίοδο 2024 – 2030, όπως ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης για αύξηση κατά 60% των δαπανών των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών για την περίοδο 2024-2030, αποκαλύπτοντας τους κύριους άξονες του επόμενου Νόμου Στρατιωτικού Προγραμματισμού.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός της περιόδου 2019-2025 είχε ως στόχο την αμυντική ανασυγκρότηση της Γαλλίας και έβαλε τέλος σε δεκαετίες υποχρηματοδότησης, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το χρέος
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Λιθουανία είχαν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ειδική μεταχείριση» αναφορικά με τους κανόνες του χρέους για τις αμυντικές δαπάνες, προκειμένου να ανταποκριθούν στην κάλυψη των στρατιωτικών επενδύσεων που απαιτούνται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Latest News
«Μάχη» ανάμεσα στην Κινα και τη Δύση για τα κρίσιμα μέταλλα
Η Κίνα παράγει περίπου το 60% των σπάνιων γαιών και επεξεργάζεται σχεδόν το 90% απο αυτές
Μια «μικρή Ρωσία» δημιουργείται μέσα στη Σερβία
Αρκετοί είναι οι Ρώσοι που έχουν καταφύγει στη Σερβία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δημιουργώντας δικές τους κοινότητες
Οι ολυμπιακοί κύκλοι του Αϊφελ προκαλούν πολιτική διαμάχη στη Γαλλία
Αντιδράσεις προκαλεί στη Γαλλία η πρόθεση της δημάρχου του Παρισιού να κρατήσει τους ολυμπιακούς δακτυλίους στο εμβληματικό μνημείο της γαλλικής πρωτεύουσας
Γυρνούν την πλάτη στο ESG οι επενδυτές – Σε δεινή θέση οι ευρωπαϊκές εταιρείες
Οι πιο αυστηροί κανόνες ESG στον κόσμο προκαλούν αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις της ΕΕ
Πώς θα ξαναγίνει ανταγωνιστική η Ευρώπη - Η «ακτινογραφία» του σχεδίου Ντάγκι
Πρόκειται για διπλάσιο ποσό από το Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της ηπείρου μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο προστατευτισμός θα διευρύνει το χάσμα πλούτου, προειδοποιεί ο ΠΟΕ
Οι αντιδράσεις κατά της παγκοσμιοποίησης κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν την πρόοδο στην αύξηση των εισοδημάτων στις φτωχότερες χώρες
Παγωμένα τα στεγαστικά δάνεια στην Ευρώπη – Καίνε τα επιτόκια
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ετοιμάζονται για την πιο αργή ανάπτυξη των στεγαστικών δανείων της τελευταίας δεκαετίας
Το πρώτο ηχηρό «όχι» στο σχέδιο Ντράγκι για την ΕΕ ήρθε από την Γερμανία
«Η Γερμανία δεν θα συμφωνήσει σε αυτό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, στο Politico
Νίκολ: Γιατί αξίζει να πληρώσεις 6 ευρώ για ένα latte στα Starbucks
Ο Μπράιαν Νίκολ αναλαμβάνει την ηγεσία των Starbucks υπό τη σκιά του Χάουαρντ Σουλτς, την οπισθοχώρηση της κινεζικής αγοράς και την αμφισβήτηση των νέων - Θα τα καταφέρει;
Είναι μόνο η αρχή - Τι συμβαίνει με την πτώση των οίκων πολυτελείας αξίας 240 δισ. δολαρίων
Οι οίκοι πολυτελείας σε όλο τον κόσμο βιώνουν τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης της Κίνα - Ποια είναι η νέα κανονικότητα που διαμορφώνεται