Στην Ασία στρέφει τις ελπίδες του για στήριξη των πωλήσεων φυσικού αερίου της Gazprom ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ουζμπεκιστάν: Συμφωνία με τη Gazprom για φυσικό αέριο από τη Ρωσία

«Παρά τον αθέμιτο -για να το θέσω ευθέως- ανταγωνισμό, τις άμεσες προσπάθειες από το εξωτερικό να παρεμποδιστεί και να περιοριστεί η ανάπτυξή της, η Gazprom προχωράει μπροστά, δρομολογώντας νέα έργα», είπε ο Πούτιν στον διευθύνοντα σύμβουλο Αλεξέι Μίλερ μέσω βιντεοκλήσης.

«Κατά τα προηγούμενα 30 χρόνια, η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί και τα επόμενα 20 χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, θα προστεθεί τουλάχιστον άλλο ένα 20%, ίσως και περισσότερο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι ολόκληρη η Ρωσία είναι υπερήφανη για τη Gazprom, η οποία ιδρύθηκε ως μετοχική εταιρεία πριν από 30 χρόνια από τα περιουσιακά στοιχεία του σοβιετικού υπουργείου φυσικού αερίου καθώς η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε.

Προτεραιότητα στην Κίνα

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρώπη, οι οποίες αποτελούσαν τη βασική πηγή εσόδων της, μειώθηκαν απότομα πέρυσι σε χαμηλά επίπεδα ολόκληρης της μετασοβιετικής περιόδου, εν μέσω των πολιτικών επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και καθώς οι μεγάλοι αγωγοί Nord Stream υπέστησαν ζημιές από μυστηριώδεις εκρήξεις.

Ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε στον Nord Stream ή στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, λέγοντας ότι η μελλοντική ζήτηση φυσικού αερίου θα καθοδηγείται από την Ασία.

«Στη λεγόμενη μεταβατική περίοδο, η ζήτηση θα είναι τεράστια. Επιπλέον, περισσότερο από το ήμισυ αυτής της αύξησης θα πέσει στις χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, πρώτα απ’ όλα, φυσικά, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, λαμβάνοντας υπόψη τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της».

Η Gazprom, η οποία κατέχει περίπου το 15% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και απασχολεί περίπου 490.000 άτομα, είναι μια από τις ισχυρότερες εταιρείες της Ρωσίας – τόσο ισχυρή που κάποτε ήταν γνωστή ως κράτος μέσα στο κράτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή