Μεγαλύτερος έλεγχος στα δεδομένα. Χωρίς blockchain και ο καθένας με τον δικό του προσωπικό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης (κάτι σαν τον ChatGPT).
Όλα αυτά αποτελούν μέρος του οράματος για το μέλλον του διαδικτύου, σύμφωνα με τον εφευρέτη του Σερ Τιμ Μπέρνερς – Λι και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Inrupt, Τζον Μπρους Η Inrupt είναι μια εταιρεία που συνίδρυσαν και στοχεύει να προσφέρει το αρχικό όραμα των εφευρετών του ο Παγκόσμιου Ιστού ή World Wide Web για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί το ίντερνετ.
Αυτές είναι οι 10 δουλειές που απειλούνται από το ChatGPT
Ο Μπέρνες- Λι ανέφερε πως όταν εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό το 1989, «αν ήσουν αρκετά σπασίκλας, θα μπορούσες να αποκτήσεις έναν υπολογιστή. Και θα μπορούσες να βάλεις έναν διακομιστή, να συνδεθείς στο Διαδίκτυο και να έχεις έναν ιστότοπο».
«Το πνεύμα του ήταν απίστευτα ενδυναμωτικό για τα άτομα», είπε. Όμως, κατά την άποψή του, κάτι δεν πήγε καλά στη συνέχεια, με ολοένα και περισσότερες εξουσίες να συγκεντρώνονται στα χέρια μεγάλων εταιρειών του Διαδικτύου.
Πλέον, το όραμά των δύο ανδρών είναι ένα περιβάλλον, στο οποίο οι χρήστες θα έχουν περισσότερο έλεγχο επί των δεδομένων τους.
Όπως εξηγεί ο ίδιος στο CNBC: «Όταν οι άνθρωποι σας αναζητούν στο Facebook, δεν ελέγχετε στην πραγματικότητα τι βλέπουν… Οι αλγόριθμοι του Ζάκερμπεργκ ελέγχουν ποιες ειδήσεις τους τροφοδοτούνται καθώς κοιτάζουν τα πράγματά σας. Αυτό είναι πολύ απογοητευτικό. Είναι πολύ χρήσιμο για το Facebook. Έχουν πολλά δεδομένα για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν για να τους στοχεύσουν με διαφημίσεις, αλλά αυτό που έχουμε χάσει είναι η ικανότητα των ίδιων των ατόμων να έχουν δύναμη».
Ελεγχος των δεδομένων
Η λύση του; Ένα προϊόν που θα επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τα δεδομένα τους και τον τρόπο χρήσης τους. Αυτή τη στιγμή, οι εταιρείες του Διαδικτύου συλλέγουν δεδομένα για τους χρήστες από προεπιλογή, ως τρόπο χρήσης των υπηρεσιών τους.
Αλλά η start-up Inrupt των Μπέρνερς – Λι και Μπρους εργάζεται με έναν διαφορετικό τρόπο. Στόχος είναι οι χρήστες να έχουν μια ενιαία σύνδεση σε διαφορετικά προϊόντα και υπηρεσίες στο διαδίκτυο.
Τα δεδομένα θα μπορούν να αποθηκεύονται στα λεγόμενα «pods», τα οποία είναι βασικά χώρος ηλεκτρονικής αποθήκευσης προσωπικών δεδομένων ενός ατόμου. Τα άτομα μπορούν να παραχωρήσουν σε έναν ιστότοπο ή σε μια υπηρεσία πρόσβαση στο pod αντί για ιστότοπους που λαμβάνουν δεδομένα από προεπιλογή.
Το σύστημα είναι χτισμένο στη βάση ανοιχτού πρωτοκόλλου στο Διαδίκτυο που ονομάζεται Solid.
Μια τέτοια ιδέα θα απαιτούσε buy-in από μεγάλους παίκτες του Διαδικτύου. Ωστόσο, ο Μπρους αναφέρει ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τις εταιρείες να λάβουν περισσότερα δεδομένα για τους χρήστες, ώστε να μπορούν να τους στοχεύουν με προϊόντα και υπηρεσίες. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή δείχνει μειωμένες αποδόσεις για τις εταιρείες.
«Υπάρχει και άλλος τρόπος αντί να ψάχνετε στα τυφλά. Είστε ο πιθανός υποψήφιος για το προϊόν ή την υπηρεσία μου; Τι θα λέγατε να σας ρωτήσω με νόμιμο τρόπο;» λέει ο ίδιος, αναφερόμενος στην ιδέα ότι οι χρήστες θα μπορούν να μοιράζονται τα δεδομένα που θέλουν με εταιρείες από το pod τους.
Οι χρήστες θα πρέπει επίσης να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και πρέπει να υπάρχει η επιθυμία να ελέγχουν τα δεδομένα τους με αυτόν τον τρόπο. O Μπέρνερς – Λι παραδέχεται ότι η αλλαγή δεν έρχεται εν μία νυκτί, αλλά βήμα – βήμα.
Ο προσωπικός σας βοηθός τεχνητής νοημοσύνης
Αναφερόμενος στο νέο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, το ChatGPT, που αναπτύχθηκε από την OpenAI, ο Μπέρνερς – Λι τόνισε ότι οι χρήστες μπορούν να τρέξουν το δικό τους AI, όπως η δική τους προσωπική έκδοση του Alexa της Amazon ή του Siri της Apple, όταν έχουν τα δικά τους pods δεδομένων.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι χρήστες θα έχουν όλα τα είδη δεδομένων αποθηκευμένα στα pods τους — από πληροφορίες φυσικής κατάστασης έως συνήθειες αγορών στο διαδίκτυο. Το AI θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει όλα αυτά τα δεδομένα για να μάθει και να μπορεί να βοηθήσει έναν χρήστη.
«Μερικές φορές έχετε όλο το φάσμα δεδομένων — όλα τα data που σχετίζονται με τις συνεργασίες σας, τα έργα, τα όνειρά σας, ακόμη και τον καφέ σας. Και τα βιβλία που διαβάζετε και όλη σας τη ζωή. Τα μεταφέρετε στην ΑΙ», εξήγησε ο ίδιος.
Latest News
Θεοδωρόπουλος για AI: Αυτές είναι οι 4 ανησυχίες των επιχειρήσεων
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μίλησε στο AI Connect της Google για τις ανησυχίες των ελληνικών επιχειρήσεων γύρω από τη χρήση της AI
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
«Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης επιτέλους επιβραδύνεται» - Τι προβλέπει τώρα ο CEO της Google
Θα χρειαστεί χρόνος για μια άλλη τεχνολογική ανακάλυψη για να θέσει ξανά την ΑΙ σε εξαιρετικά γρήγορη αναπυτξιακή ταχύτητα, προβλέπει ο CEO της Google Σουντάρ Πιτσάι
Πρώτα βήματα εισαγωγής της Τεχνητής Νοημοσύνης στις σχολικές αίθουσες
Το Αi4edu είναι το πρόγραμμα για την τεχνητή νοημοσύνη που αναπτύσσουν έξι οργανισμοί, από τέσσερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η AI «επηρέασε» πωλήσεις 60 δισ. δολαρίων κατά την φετινή Cyber Week
Ρεκόρ πωλήσεων ύψους 314,9 δισ. δολαρίων παγκοσμίως καταγράφηκαν τη φετινή Cyber Week - Το 70% των διαδικτυακών αγορών παγκοσμίως πραγματοποιήθηκε μέσω φορητών συσκευών
Ξηροκώστας (SAP): Τεκτονικές οι αλλαγές που φέρνει στην αγορά η AI
Ο CEO της SAP Hellas, Ανδρέας Ξηροκώστας, στο περιθώριο του ετήσιου «SAP Innovation Day 2024» επισήμανε επίσης «το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ανθρώπινων πόρων» ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας
Μεγάλο deal στους ημιαγωγούς ΑΙ μεταξύ TSMC - Nvidia για το εργοστάσιο της Αριζόνα
Τι συζητούν TSMC - Nvidia για τους ημιαγωγούς Blackwell και το νέο εργοστάσιο του ταϊβανέζικου τεχνολογικού κολοσσού στην Αριζόνα
Ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ δεν βλέπει με καλό μάτι την ΑΙ
«Πολύ άδικο» για τις εταιρείες τεχνολογίας να χρησιμοποιούν τη δουλειά των καλλιτεχνών χωρίς να τους πληρώνουν, λέει ο θρυλικός Μπιόρν Ουλβέους των ΑΒΒΑ
Παπαστεργίου: Ωραίο αλλά ακριβό σπορ η AI – Συνεργασία με το Υπερταμείο για τον «Φάρο»
Στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του στο 2ο Growthfund Summit ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου
Στους 300 εκατ. οι ενεργοί χρήστες ανά εβδομάδα για την OpenAI
Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, η OpenAI φέρεται να στοχεύει σχεδόν στο 4πλάσιο του τρέχοντος αριθμού χρηστών της, στοχεύοντας στο 1 δισεκατομμύριο