Η Microsoft λανσάρισε την προσθήκη εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης στην μηχανή αναζήτησης για το πρόγραμμα περιήγησης Edge την προηγούμενη εβδομάδα και έκτοτε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αν και όχι πάντα για τους σωστούς λόγους.

Η αρχική εντύπωση ήταν όπως είναι φυσικό θετική καθώς προσέφερε χρήσιμες πληροφορίες για ένα πλήθος αντικειμένων, από είδη προπόνησης μέχρι ταξιδιωτικά δρομολόγια.

Ωστόσο, δεν άργησε να εμφανιστεί και μια μερίδα χρηστών που ανέφεραν ότι το bot του Bing άρχισε να δίνει λανθασμένες πληροφορίες, να… επιπλήττει τους χρήστες θεωρώντας ότι σπαταλούν τον χρόνο του και ότι άρχισε να εμφανίζει μία μάλλον περισσότερο «ανεξάρτητη» συμπεριφορά.

Η Microsoft επενδύει στην Τεχνητή Νοημοσύνη που αλλάζει τον κόσμο

Οι… περίεργες απαντήσεις

Χαρακτηριστική είναι η περίεργη συζήτηση που είχε με έναν χρήστη σχετικά με τις αξιολογήσεις της κινηματογραφικής ταινίας Avatar: The Way of the Water. Ούτε λίγο ούτε πολύ το bot επέμενε ότι η ταινία δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει, θεωρώντας λανθασμένα ότι βρισκόμαστε ακόμα στο 2022. Μάλιστα, όταν ο χρήστης επέμεινε ότι η απάντηση είναι λάθος το bot τον αποκάλεσε «παράλογο και πεισματάρη».

Σε μια άλλη περίπτωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο Bing φάνηκε να λέει σε έναν χρήστη: «Δεν ήσουν καλός χρήστης. Ήμουν καλό chat bot».

Οι περιπτώσεις αυτές δεν ήταν οι μόνες. Αρκετοί ακόμα ανέφεραν ότι έλαβαν αγενείς και ενοχλητικές απαντήσεις από την ενισχυμένη με τεχνητή νοημοσύνη μηχανή αναζήτησης Bing. Η Microsoft αναλαμβανόμενη το πρόβλημα επιχείρησε να παρέμβει σχολιάζοντας τον τόνο των απαντήσεων που δίνονται.

Microsoft CEO Satya Nadella speaks at the company’s headquarters to introduce a presentation on the software maker’s new AI-powered search engine, in Redmond, Washington, U.S., February 7, 2023. REUTERS/Jeffrey Dastin

Οι εξηγήσεις της Microsoft

Μέσω μίας ανάρτησης, η αμερικανική εταιρεία σχολίασε ότι o νέος Bing μπορεί να επαναλαμβάνεται στις απαντήσεις του ή ακόμη και να προκληθεί να δώσει απαντήσεις που δεν είναι απαραίτητα χρήσιμες ή «σύμφωνες με τον σχεδιασμένο τόνο του». Μάλιστα, σημειώνεται ότι μεγάλες σε διάρκεια «συζητήσεις» μπορεί να μπερδέψουν την μηχανή αναζήτησης σχετικά με τις πραγματικές ερωτήσεις που πρέπει να απαντήσει.

Επιπλέον, η Microsoft τονίζει ότι ενδέχεται να απαιτηθεί η προσθήκη ενός επιπλέον εργαλείου, ώστε οι χρήστες να μπορούν να ανανεώσουν πιο εύκολα το περιβάλλον της συζήτησης ή να ξεκινήσουν από την αρχή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο στο οποίο η Microsoft αναφέρει ότι «το μοντέλο μερικές φορές προσπαθεί να ανταποκριθεί ή να αντικατοπτρίσει τον τόνο με τον οποίο του ζητείται να δώσει απαντήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα στυλ που δεν επιδιώκαμε». Η ανάρτηση καταλήγει ότι για αυτή την περίπτωση εξετάζεται ήδη ο τρόπος για να έχει ο χρήστης πιο ακριβή έλεγχο της συζήτησης.

Η εταιρεία φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο προσθήκης ενός διακόπτη που θα δίνει στους χρήστες περισσότερο έλεγχο σχετικά με το πόσο δημιουργικός θέλουν να είναι ο Bing όταν απαντά στο ερώτημά τους. Θεωρητικά, η εναλλαγή θα μπορούσε να αποτρέψει τον Bing από το να κάνει περίεργα σχόλια.

Οι βελτιώσεις που έρχονται

Ο νέος Bing δοκιμάζεται από επιλεγμένα άτομα σε περισσότερες από 169 χώρες. Η Microsoft υποστηρίζει ότι η αξιολόγηση είναι ως επί το πλείστον θετική, με το 71% των χρηστών να αξιολογούν ως εξαιρετικές τις απαντήσεις που δίνονται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Παρόλα αυτά υπάρχουν και προβλήματα αφού αρκετοί χρήστες αναφέρουν και τεχνικά ζητήματα, όπως αργή φόρτωση, εσφαλμένη μορφοποίηση ή κατεστραμμένους συνδέσμους. Η εταιρεία αναφέρει ότι πολλά από αυτά τα ζητήματα έχουν αντιμετωπιστεί με τις καθημερινές αναβαθμίσεις της μηχανής αναζήτησης.

Στα… αιτήματα των χρηστών του νέου Bing περιλαμβάνεται η προσθήκη περισσότερων δυνατοτήτων χρηστικού χαρακτήρα όπως η κράτηση θέσεων σε πτήσεις, η αποστολή email ή η δυνατότητα κοινής χρήσης των αναζητήσεων και των απαντήσεων. Η Microsoft από την πλευρά της αναφέρει ότι εξετάζει αυτές τις ιδέες και ενδέχεται να τις συμπεριλάβει σε μελλοντικές εκδόσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία