Με πτώση έκλεισε η εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου, καθώς επικράτησε η ανησυχία για τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων που ανεμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τη ζήτηση, ενώ αυξάνονται οι ενδείξεις για ενίσχυση της προσφοράς.

Το πετρέλαιο εγκαταστάθηκε με πτώση 2 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή και έκλεισε την εβδομάδα αισθητά χαμηλότερα, καθώς οι έμποροι ανησυχούσαν ότι οι μελλοντικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τη ζήτηση και έγιναν νευρικοί λόγω των αυξανόμενων ενδείξεων για άφθονη προσφορά αργού και καυσίμων.

Wall Street: Μεικτά πρόσημα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent έκλεισαν με πτώση 2,5% ή  2,14 δολάρια, στα 83,00 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 3,9% σε εβδομαδιαία βάση. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) έκλεισαν με πτώση 2,7%  ή 2,15 δολάριαστα 76,34 δολάρια, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 4,2%.

Δύο στελέχη της Fed προειδοποίησαν μέσα στην εβδομάδα για επερχόμενες αυξήσεις επιτοκίων ώστε να τιθασευθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Το δολάριο ενισχύθηκε στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, καθιστώντας το πετρέλαιο ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

«Οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων επέστρεψαν δυναμικά», δήλωσε στο Reuters,ο Stephen Brennock του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

To κλίμα επιβάρυναν και οι ενδείξεις για αύξηση της προσφοράς.

Οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου αναμένεται να διατηρήσουν την παραγωγή πετρελαίου στα παρόντα επίπεδα, παρά το σχέδιο της κυβέρνησης να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Vedomosti.

Στις ΗΠΑ τα αποθέματα αργού την εβδομάδα έως τις 10 Φεβρουαρίου αυξήθηκαν κατά 16,3 εκατομμύρια βαρέλια στα 471,4 εκατομμύρια βαρέλια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021.

Η πτώση επιβραδύνθηκε από τις κινήσεις  αυτής της εβδομάδας του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, που αναθεώρησαν προς τα πάνω τις  προβλέψεις τους για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος, επικαλούμενοι τις προσδοκίες για μεγαλύτερη κινεζική ζήτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές