Μπορεί να δυσκολεύτηκε… αλλά έκανε το καλύτερο κλείσιμο εβδομάδας το ελληνικό χρηματιστήριο σήμερα, καθώς αναρριχήθηκε πάνω από τις 1.100 μονάδες, αφού έλαβε ισχυρή ώθηση από τους περισσότερους τίτλους του. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 1.102,76 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 110 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,2%, ολοκληρώνοντας μάλιστα το ένατο στη σειρά πενθήμερο ανόδου. Εννέα εβδομάδες συνεχούς ανόδου, οι οποίες στήριξαν και τις αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα, στα επίπεδα του 4,32%, στο 10ετές, ευνοώντας πιθανόν μια ακόμη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, πριν από τις εκλογές των προσεχών μηνών. Ήδη, τον Ιανουάριο, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, με τη έκδοση 10 ετους ομολογου, κατά την οποία άντλησε 3,5 δισ. ευρώ.

Η σημερινή συνεδρίαση

Αν και ο τζίρος κινήθηκε σήμερα σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα από τις ανοδικές συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι συναλλαγές αυξήθηκαν από τη στιγμή που ο γενικός δείκτης περνούσε σε θετικά εδάφη και διεύρυνε σταδιακά τα κέρδη της ημέρας. Διότι χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες συνεδρίασης, τις πρώτες, κατά τις οποίες το ΧΑ αναζητούσε τις δυνάμεις για να απορροφήσει τις πιέσεις, οι οποίες έδειχναν να είναι ισχυρές αρχικά.

Παρόλα αυτά, το ΧΑ όχι μόνο έδειξε αξιοσημείωτες αντοχές για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αλλά έκλεισε και με σημαντικά κέρδη, συντηρώντας σε εσωτερικό επίπεδο τη διόρθωση των τίτλων και εντός των τειχών τη ρευστότητα που εξασφαλίστηκε από τις κατοχυρώσεις κερδών. Όπως επισημαίνεται άλλωστε και από αρκετούς αναλυτές, σε μια ανοδική αγορά ο φόβος να μην προλάβει κανείς τις διορθώσεις τροφοδοτεί συνεχώς την αύξηση τω αποτιμήσεων, με τη ρευστότητα να επαναπροωθείται στο ταμπλό. Με το πλείστο των βραχυ-μεσοπρόθεσμων παικτών να κοιτούν σαστισμένοι την ακραία ανοδική κίνηση όλο αυτό το διάστημα, μάλλον περιμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη μια οποιαδήποτε αξιοπρεπή διόρθωση, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν έρχεται ακόμα.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Eurobank ξεχώρισε με το +5,16% και η Autohellas με το +4,13% που κατέγραψαν, ενώ σημαντικά ήταν και τα κέρδη σε Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική, Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, Coca Cola και Motor Oil. Ανοδικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Λάμδα, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν, ενώ πτωτικά οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Quest και Ελλάκτωρ. Μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν οι Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και ΟΤΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα στη σκιά της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Νευρικότητα στο ταμπλό, στη σκιά της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Πολλά χαρτοφυλάκια προσπαθούν να διαγνώσουν τις προεκτάσεις των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και να διαφοροποιήσουν τις θέσεις τους κινούμενα σε πιο αμυντικούς τίτλους