Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν μέσω του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τσεϊχάν (BTC) ξεκίνησαν και πάλι μετά από ολιγοήμερη διακοπή λόγω των καταστροφικών σεισμών στη νότια Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου.

Οι επιχειρήσεις στον τερματικό σταθμό Τσεϊχάν, στις ακτές της Μεσογείου της Τουρκίας, ξανάρχισαν με το πρώτο δεξαμενόπλοιο να έχει ήδη αναχωρήσει.

Αν και από τους αρχικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι ο αγωγός δεν είχε υποστεί ζημιά μετά τους σεισμούς, εν τούτοις παρουσιάστηκαν ζημιές στο δωμάτιο ελέγχου του τερματικού σταθμού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η φόρτωση του αργού σε δεξαμενόπλοια.

Οι πρώτες υπογραφές για τον πετρελαιαγωγό Αλεξανδρούπολη – Μπουργκάς

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εξαγωγές πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν μέσω δύο άλλων αγωγών προς τη Μαύρη Θάλασσα ανεστάλησαν λόγω φόβων για την ασφάλεια των δεξαμενόπλοιων, αφήνοντας τον αγωγό BTC ως τη μοναδική εξαγωγική οδό του Μπακού.

Το μεγάλο κέρδος των 4 τρισ. δολαρίων και η ενεργειακή κρίση

Αυξημένες οι εξαγωγές στην Ευρώπη

Παράλληλα, η Κρατική Τελωνειακή Επιτροπή του Αζερμπαϊτζάν εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντικαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές της με αζέρικο αργό.

Το Μπακού συνήθως δεν δημοσιοποιεί τόσο λεπτομερείς πληροφορίες για με τον προορισμό των εξαγωγών του αργού πετρελαίου. Ωστόσο, πλέον σε μια αλλαγή τακτικής δεν κρύβει την προθυμία του να φανεί ότι βοηθά την Ευρώπη να αντιμετωπίσει την πρόκληση της αντικατάστασης του αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, η οποία από τις 5 Δεκεμβρίου υπόκειται σε μια σειρά κυρώσεων της ΕΕ.

Οι κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού που παραδίδεται με δεξαμενόπλοιο και ανώτατο όριο τιμής 60 $ ανά βαρέλι για αργό που παραδίδεται μέσω αγωγών (26 $ ανά χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή για το αργό Brent αναφοράς).

Η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία του Αζερμπαϊτζάν, το 67 % εκατό των 2,246 εκατομμυρίων τόνων αργού πετρελαίου που εξήγαγε το Αζερμπαϊτζάν τον Ιανουάριο πήγε σε οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και δεν δημοσιεύθηκαν συγκριτικά στοιχεία, αυτό πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερο από τις εξαγωγές προς τα μέλη της ΕΕ τους μήνες πριν από την επιβολή των κυρώσεων.

Συνολικά, η Ευρώπη εισήγαγε λίγο περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο τόνους αργού πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν τον Ιανουάριο. Το μεγαλύτερο μέρος πήγε στην Ιταλία, η οποία μόνο εισήγαγε 849.000 τόνους, το 37,8% των συνολικών εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν για το μήνα.

Οι άλλοι εισαγωγείς αργού πετρελαίου από την Ευρώπη τον Ιανουάριο ήταν η Γερμανία, με 146.000 τόνους, η Τσεχία, η Ιρλανδία, η Ρουμανία, η Αυστρία, η Ελλάδα και η Ισπανία.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα (η οποία είναι στη εισήχθησαν 84.724,61 τόνοι συνολικής αξίας 51.922,56 δολαρίων.

Το άλλο 33% των εξαγωγών πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν τον Ιανουάριο κατευθύνθηκε στο Ισραήλ, την Ινδία, το Βιετνάμ και την Τουρκία, καμία από τις οποίες δεν επιβάλλει κυρώσεις στο ρωσικό αργό και όλες εισάγουν κανονικά πετρέλαιο από το Αζερμπαϊτζάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια