Μπορεί η ενεργειακή κρίση ασκεί έντονες πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δοκιμάζοντας τις αντοχές τους, ωστόσο τα συνδυασμένα κέρδη της παγκόσμιας βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε σε σχεδόν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, έναντι μέσου όρου 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία χρόνια.

Άυτό υπογράμμισε ο ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), κατά τη διάρκεια συνεδρίου την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας ωστόσο, ότι παρά τα κέρδη ρεκόρ της βιομηχανίας, οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, ειδικά αυτές της Μέσης Ανατολής, πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται για τη διαφοροποίηση των οικονομιών τους.

«Δεν μπορείτε πλέον να διοικείτε μια χώρα της οποίας η οικονομία εξαρτάται κατά 90% από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο επειδή η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί», είπε ο Μπιρόλ.

Φυσικό αέριο: Γιατί ο Πούτιν χάνει τον πόλεμο με την Ευρώπη

Οι προκλήσεις της COP28

Η επόμενη σύνοδος κορυφής για το κλίμα, COP28, η οποία θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι, «θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικό ορόσημο για να αλλάξει το πεπρωμένο των χωρών της Μέσης Ανατολής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του IEA.

Ο προτεινόμενος πρόεδρος του συνεδρίου COP28 είναι ο Sultan Al Jaber, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC), η οποία αντλεί σχεδόν όλο το πετρέλαιο σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά μέλη του ΟΠΕΚ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Μάλιστα προ ημερών, ο Μπιρόλ δημοσίευσε ένα infographic του IEA στο Twitter με τα κέρδη της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου για το 2022, γράφοντας: «Ο κλάδος έχει μια μοναδική ευκαιρία να επενδύσει ένα σημαντικό μέρος αυτού σε μεταβάσεις καθαρής ενέργειας, ειδικά σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες».

Μόνο οι έξι μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες πετρελαίου σημείωσαν καθαρά κέρδη έως και 219 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, ένα νέο υψηλό ρεκόρ.


Καθεμία από τις Exxon, Chevron, BP, Shell, Equinor και TotalEnergies ανέφερε κέρδη ρεκόρ για πέρυσι, διπλασιάζοντας τα συνδυασμένα καθαρά κέρδη από το 2021 και κρατώντας την καλύτερη χρονιά για την Big Oil.

Τα κέρδη αυξήθηκαν από περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν πέρυσι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι μεγάλες εταιρείες αύξησαν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου και τον περιορισμένο εφοδιασμό φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια