Αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού εμφανίστηκε ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως οι προκρατήσεις για το 2023 είναι 20% πάνω από το 2019.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από το 2022, οι προκρατήσεις για το 2023 είναι 20% πάνω από το 2019. Η σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς».

Όπως ανέφερε, ο τουρισμός απέδωσε έσοδα της τάξης των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022 και επιβεβαίωσε ότι, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα πλησιάσει το 100% σε πληρότητα.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους», «Κοινωνικός Τουρισμός» και «Σάμος -Εύβοια pass», επισημαίνοντας πως «στηρίζουμε το δικαίωμα των Ελλήνων για διακοπές με προγράμματα 100 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας ταυτόχρονα τους επαγγελματίες του τουρισμού»

«Το πρόγραμμα στηρίζει τους ελληνικούς προορισμούς όλο το χρόνο, υπηρετώντας τη βασική μας στόχευση για επέκταση της τουριστικής περιόδου, και συμμετοχή όλων των προορισμών μας στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας», τόνισε χαρακτηριστικά.

 «17 τουριστικοί λιμένες έχουν προχωρήσει το τελευταίο 12μηνο»

Ειδική αναφορά έκανε στο επενδυτικό σχέδιο για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών. Πρόκειται για 350 εκατομμύρια ευρώ, που πήρε η χώρα μας λόγω της πανδημίας και τα οποία μαζί με τις ιδιωτικές επενδύσεις θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Τα έργα που θα γίνουν αφορούν, μεταξύ άλλων, στην αναβάθμιση των χιονοδρομικών, των τουριστικών λιμένων, την πρόσβαση ΑμεΑ και όλες τις μορφές του ειδικού τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός ή ο οινοτουρισμός.

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποιο πλάνο για την έλλειψη προσωπικού στον κλάδο του τουρισμού, απάντησε πως, «είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα το ότι έφυγαν άνθρωποι από τον κλάδο και δεν επέστρεψαν» και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που εκπονείται από το υπουργείο Εργασία για πρόσληψη προσωπικού στον τουριστικό κλάδο. Χαιρέτισε την αύξηση του 10% από τους εργοδότες του κλάδου και κάλεσε τους επιχειρηματίες να δίνουν καλούς μισθούς στο προσωπικό τους.

Όσο αφορά στο πρόβλημα του υπερτουρισμού, ο Βασίλης Κικίλιας είπε πως, «θα επενδύσουμε τα χρήματα από την ΕΕ για να αναβαθμίσουμε το προϊόν μας, σε αφαλατώσεις, στο αποχευτικό, στο πάρκινγκ και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Τέλος, σχετικά με το ότι οι εκλογές θα πέσουν με το «άνοιγμα» της τουριστικής σεζόν και το ενδεχόμενο να έχει κάνει ο ίδιος κάποια σχετική εισήγηση για την ημερομηνία τους, απάντησε ότι, «στην Αθήνα η σεζόν δεν έχει σταματήσει», σημειώνοντας ότι, «είμαστε Νο 3 προορισμός στον πλανήτη». «Η σεζόν θα επανακκινήσει για την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου, ντε φάκτο θα πέσει μέσα στις εκλογές. Αυτό όμως δεν μας απασχολεί, γιατί είμαστε οργανωμένος κλάδος», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Οι δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες
Τουρισμός |

Έχετε τον νου σας - Ποιες είναι οι τουριστικές πόλεις της Ευρώπης με τους περισσότερους πορτοφολάδες

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μερικά από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία της Ευρώπης δυστυχώς συμβαδίζουν με μερικές από τις χειρότερες στατιστικές πορτοφολάδων στην ήπειρο