Με κέρδη 18,6% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη (+37% οι τράπεζες) και με τις ελληνικές μετοχές να κερδίζουν από την αρχή του έτους άνω των 10 δισ. ευρώ, το χρηματιστήριο της Αθήνας ύστερα από εννέα συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες βρέθηκε την Παρασκευή σε νέα υψηλά 101 μηνών, σημειώνοντας μέχρι στιγμής εφέτος την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως. Με βάση στοιχεία που συγκέντρωσε η Bank of America μάλιστα, με δολαριακή απόδοση 20%, το χρηματιστήριο της Αθήνας παρουσιάζει εφέτος και τη δεύτερη ισχυρότερη (μετά το +46% του Bitcoin) άνοδο μεταξύ όλων των περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως.

Με την Κομισιόν να επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης, την αγορά να αρχίζει να προεξοφλεί μια θετική έκβαση, δηλαδή τον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης (είτε αυτοδύναμης της ΝΔ είτε συνασπισμού υπό τη ΝΔ) στις εκλογές της άνοιξης, τις ροές και ξένων κεφαλαίων να συνεχίζονται, τη στιγμή που τα εταιρικά αποτελέσματα παραμένουν ισχυρά,  παράλληλα με την ένταση στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, η εγχώρια μετοχική αγορά δείχνει να διατηρεί τη δυναμική της. Μεσοπρόθεσμα η ανάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας», πιθανώς εντός του β’ εξαμήνου του 2023, και η ανάκτηση στη συνέχεια, εντός 12-18 μηνών, και του στάτους (έπειτα από μια ενδιάμεση κατηγορία) της «ανεπτυγμένης αγοράς» από το ΧΑ από τους οίκους MSCI και FTSE Russell αναμένεται να αποτελέσουν τους βασικούς καταλύτες για την ελληνική αγορά.  Για την Beta Securities, τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει την περιήγησή του στις ζώνες των υπερτιμήσεων. Παρ’ όλα αυτά οι διορθώσεις που έχουν παρατηρηθεί ως τώρα είναι σχετικά ρηχές και αναχαιτίσιμες. Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή μιας διόρθωσης, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο πιθανό σημείο καμπής. Υστερα από το πρόσφατο διεθνές ράλι των μετοχών, ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές διεθνών τραπεζών εμφανίζονται πλέον επιφυλακτικοί βραχυπρόθεσμα. Αναλυτές της JPMorgan Chase αναμένουν, π.χ., διόρθωση των τιμών και συστήνουν μάλιστα στους επενδυτές να εκμεταλλευθούν την άνοδο για να μειώσουν τις θέσεις τους στις μετοχές αυξάνοντας θέσεις στα ομόλογα, προβλέποντας ότι το πρώτο τρίμηνο θα αποδειχθεί το σημείο στο οποίο τα χρηματιστήρια θα φθάσουν στην κορυφή τους. Αυξημένη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια «βλέπει» πλέον και η Morgan Stanley, καθώς θεωρεί ότι οι συνθήκες νομισματικής πολιτικής που στήριξαν το τελευταίο ράλι ανατρέπονται και το «μαξιλάρι ασφαλείας» των χαμηλών αποτιμήσεων «ξεφουσκώνει».

Στουρνάρας: Αδιαπραγμάτευτος εθνικός στόχος η επενδυτική βαθμίδα

Τι «βλέπουν» 299 fund managers

Κατά την τελευταία έρευνα (Φεβρουαρίου) της Bank of America μεταξύ των επαγγελματιών της αγοράς, συνολικά 299 fund managers με υπό διαχείριση κεφάλαια 847 δισ. δολαρίων έχουν βελτιώσει τις προσδοκίες τους για την παγκόσμια οικονομία, καθώς πλέον μόνο το 24% των διαχειριστών «βλέπει» παγκόσμια ύφεση τους επόμενους δώδεκα μήνες, από 51% τον περασμένο μήνα και 77% τον Νοέμβριο, ενώ το 83% προβλέπει περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η πλειονότητα (το 53%) των διαχειριστών, μετά και την πρόσφατη άνοδο των τιμών,  αναμένει πάντως μια διόρθωση των τιμών των μετοχών το επόμενο διάστημα, απόρροια κυρίως της νομισματικής σύσφιγξης, παρά το γεγονός ότι μεσοπρόθεσμα οι διαχειριστές παραμένουν σε ποσοστό 55% ανοδικοί/αγοραστές/bullish για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Πηγή: Εντυπη Εκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών