Τρομάζει ο αριθμός των νοικοκυριών στη Βρετανία τα οποία στηρίζονται στις τράπεζες τροφίμων για τη διαβίωσή τους καθώς τα εισοδήματά τους δεν αντέχουν το βάρος της αύξησης του κόστους ζωής.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Independent Food Aid Network (Ifan), που κοινοποιήθηκε στον Observer, εννέα στις δέκα τράπεζες τροφίμων ανέφεραν αυξημένη ζήτηση τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Βρετανία: Πώς οι κροίσοι από όλον τον κόσμο αγοράζουν ακίνητα μέσω off shores

Στα όριά τους οι τράπεζες τροφίμων

Οι μισοί από τους 85 οργανισμούς που διαχειρίζονται 154 τράπεζες τροφίμων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι εάν η ζήτηση συνεχίσει να αυξάνεται θα αναγκαστούν είτε να μειώσουν τη βοήθεια που παρέχουν είναι να απορρίψουν αιτήματα για στήριξη.

Το Trussell Trust, το οποίο με περισσότερες από 1.300 τράπεζες τροφίμων είναι ο μεγαλύτερος πάροχος του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμένει ότι φέτος θα έχει τη μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ.

Μόνο μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου διένειμε 1,3 εκατομμύρια πακέτα τροφίμων έκτακτης ανάγκης – ένα τρίτο περισσότερα από την ίδια περίοδο του 2021 και πάνω από 50% περισσότερα από όσα πριν από την πανδημία.

Επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία κατέδειξαν πως, παρά την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, η κρίση του κόστους ζωής εξακολουθεί να μαίνεται. Ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι στο 16,7% και το κόστος του φυσικού αερίου είναι σχεδόν 130% υψηλότερο από όσο πριν από ένα χρόνο.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού προέβλεψε τον Νοέμβριο ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα μειωθεί κατά 4,3% το 2022-23, η μεγαλύτερη μείωση εδώ και 67 χρόνια.

Οι τράπεζες τροφίμων δίνουν μάχη προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση ρεκόρ και μάλιστα από εργαζόμενους και όχι άνεργους, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας και εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Πάνω από το 80% ανέφερε ότι υποστηρίζει σημαντικό αριθμό ανθρώπων που απευθύνονται για βοήθεια για πρώτη φορά, ενώ πολλοί είπαν ότι η ζήτηση αυξάνεται ραγδαία μεταξύ των συνταξιούχων και των οικογενειών με μικρά παιδιά.

Οι αυξήσεις του κόστους διαβίωσης αναφέρονται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ακολουθούν οι ανεπαρκείς μισθοί και ο μεγάλος ο χρόνος αναμονής για τη διάθεση των επιδοτήσεων.

Μεγάλη ζήτηση από απεργούς

Πολλοί από εκείνους οι οποίοι στρέφονται σε τράπεζες τροφίμων είναι εργαζόμενοι που απεργούν. Οι απεργίες από το προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρή δημόσια υποστήριξη. Οι νοσηλευτές υποστηρίχθηκαν από το 64% του κοινού για την απεργία τους, σημειώνοντας αύξηση 7% από τις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Opinium Research για τον Observer.

Οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα υποστηρίζονται από το 60% του κοινού και οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων υποστηρίζονται από το 39%.

Σε μια ομιλία που θα εκφωνηθεί σε συνέδριο στο Μπρίστολ σήμερα, ο καθηγητής Philip Banfield, πρόεδρος του συμβουλίου του BMA, θα προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον υπουργό Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ ότι πρέπει να διασφαλίσουν δίκαιους μισθούς και να «σώσουν το NHS από το χείλος του γκρεμού», γράφει ο Guardian.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή