Η αγορά των εμπορευμάτων μπορεί να είναι η επόμενη αγορά που θα αποφέρει κέρδη στους επενδυτές μετά από αυτή των μετοχών, όπως αναφέρει με έκθεσή της η Goldman Sachs.

Εν μέσω της αναστροφής του αρνητικού κλίματος που περιέβαλε τις αγορές στο σύνολο του 2022, στην αγορά εμπορευμάτων δεν καταγράφεται το θετικό μομέντουμ όπως σε άλλες αγορές, όπως επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Goldman Sachs: Αναμένει τρεις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Η αλήθεια είναι ότι με απαρχή τα ορυκτά καύσιμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο οι τιμές των οποίων έχουν αποκλιμακωθεί αισθητά από τα περυσινά υψηλά, η ανάλυση των οικονομολόγων της Goldman Sachs έχει μια βάση.

Η παγκόσμια οικονομία

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η παγκόσμια οικονομία μέσα στο 2023 κινείται πλέον με καινούργια δεδομένα σε σχέση με πέρυσι.

Ο πληθωρισμός δείχνει ότι έχει κορυφωθεί στις περισσότερες οικονομίες και παρά το γεγονός ότι τον Ιανουάριο έδειξε σημάδια επιμονής στις ΗΠΑ, η αποκλιμάκωσή του θα συνεχισθεί το επόμενο διάστημα.

Η αποκλιμάκωση αυτή των τιμών καταναλωτή την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες έχουν ανοίξει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, μάλλον φαίνεται ότι οι οικονομίες αποφεύγουν την ύφεση.

Σαφώς και οι αυξήσεις των επιτοκίων θα τις επιβραδύνουν, ωστόσο το ενδεχόμενο της ύφεσης ειδικά για την αμερικανική οικονομία δείχνει μάλλον ότι αποφεύχθηκε και ο σκόπελός της μάλλον προσπεράστηκε.

Επιπλέον η επανεκκίνηση της κινεζικής οικονομίας μετά την άρση της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων από το Πεκίνο, μόνο ευεργετικά μπορεί να λειτουργήσει για την παγκόσμια οικονομία.

FILE PHOTO: An employee shows gold bullions at Degussa shop in Singapore June 16, 2017. Picture taken June 16, 2017. REUTERS/Edgar Su/File Photo

Τα «αδικημένα» εμπορεύματα

Ο διαρκώς επιταχυνόμενος πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και η ανασφάλεια από το ενδεχόμενο κρίσης αποτελούν παρελθόν.

Το επενδυτικό κλίμα έχει αλλάξει άρδην και αυτό αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στις μετοχές και το ράλι στο οποίο έχουν επιδοθεί τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.

Αυτή η αλλαγή όμως δεν αντανακλάται στα εμπορεύματα οι τιμές των οποίων παραμένουν ακόμη στα επίπεδα του 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο η Goldman Sachs διακρίνει μια ευκαιρία για να αποκομίσουν κέρδη οι επενδυτές, καθώς τα εμπορεύματα είναι από τα περιουσιακά στοιχεία που η πρόσφατη αλλαγή προς το καλύτερο του επενδυτικού κλίματος δεν τα έχει αγγίξει.

Ράλι των τιμών

Αν η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται, τότε η περίπτωση να υπάρξουν ελλείψεις στις προμήθειες των εμπορευμάτων είναι πολύ πιθανή.

Το ρωσικό πετρέλαιο μετά το εμπάργκο της Δύσης είναι δεδομένο ότι θα λείψει από την αγορά και είναι ακόμη μυστήριο αν οι υπόλοιπες χώρες θα μπορέσουν να το καλύψουν.

Παράλληλα, ελλείψεις ενδέχεται να καταγραφούν και στα βασικά μέταλλα, καθώς η κατασκευαστική και μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα θα αρχίσει να ανεβάζει ταχύτητα.

Οι εκτιμήσεις της τράπεζας για το διάστημα των επόμενων 3, 6 και 12 μηνών είναι όχι απλά υπέρμετρα αισιόδοξες αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θελκτικές.

Για τον κλάδο της ενέργειας στην οποία περιλαμβάνονται τα ορυκτά καύσιμα άλλα και τα προϊόντα όπως τα πετρελαϊκά, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει άνοδο 25,8%, 47,6% και 58,2% αντίστοιχα.

Για τα βασικά μέταλλα, όπως ο χαλκός, ο σίδηρος και το αλουμίνιο μεταξύ άλλων οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για κέρδη της τάξεως του 10,6% στο τρίμηνο, για 17,4% στο εξάμηνο και 32,3% σε 12 μήνες.

Πιο μικρής κλίμακας θα είναι η ανοδική κίνηση των πολύτιμων μετάλλων, καθώς στο τρίμηνο αναμένεται να κερδίσουν μόλις 0,2%, να κινηθούν υψηλότερα κατά 7,6% και να ανέβουν στο +11,9% στα προαναφερόμενα χρονικά διαστήματα.

Για τους επόμενους 12 μήνες, η Goldman Sachs εκτιμάει ότι ο δείκτης για τα εμπορεύματα θα καταγράψει ένα πειστικό +30% και πλέον και έτσι συστήνει στους επενδυτές να στραφούν στα εμπορεύματα

Άλλωστε μέσα στο 2023 οι μετοχές δεν αποκλείεται να κατεβάσουν ταχύτητα μέσα στο 2023 (ήδη καταγράφουν σημαντικά κέρδη) κι έτσι τα εμπορεύματα μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτης τάξης εναλλακτική για περισσότερα κέρδη. Εν προκειμένω δείχνουν να μην συντονίζονται με το ράλι των μετοχών, όμως σύμφωνα με τους αναλυτές είναι θέμα χρόνου να ακολουθήσουν την ανοδική ορμή των χρηματιστηριακών αγορών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές