Οι τράπεζες της Wall Street επωφελούνται από τα δισεκατομμύρια δολάρια που κατακλύζουν το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο.

Από την παροχή συμβουλών για εξαγορές ιστορικών συλλόγων, μέχρι την παροχή χρηματοδότησης για κορυφαία πρωταθλήματα, επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η JPMorgan Chase & Co. ανακαλύπτουν ότι το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι μια προσοδοφόρα πηγή εσόδων σε μια εποχή που η ευρύτερη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών καταγράφει  επιβράδυνση.

Η εισροή αντανακλά τη νέα εποχή της αμερικανικής επιρροής σε ένα παιχνίδι που παραδοσιακά κυριαρχούνταν από πλούσιους Ευρωπαίους και τον στενό κύκλο των συμβούλων τους. Είτε πρόκειται για την πώληση του κολοσσού της αγγλικής Premier League, Manchester United Plc, είτε για ένα νέο γήπεδο για την FC Barcelona στην Ισπανία, οι τράπεζες των ΗΠΑ είναι πρώτες στη σειρά.

Νέα συμφωνία «μαμούθ» για την Premier League

«Η Wall Street έχει εισβάλει στο ποδόσφαιρο», δήλωσε στο Bloomberg ο David Bick, πρόεδρος της Square1 Consulting και επί μακρόν σύμβουλος για τις εξαγορές ποδοσφαιρικών συλλόγων. «Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να τη χάσουμε».

Οι «μπουτίκ» του Λονδίνου

Αυτό απέχει πολύ από τα προηγούμενα χρόνια της ανόδου του ποδοσφαίρου στο Citi, όταν μια χούφτα μπουτίκ βοήθησαν τους συλλόγους να βγουν στο χρηματιστήριο, είπε ο Bick. Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν τη δεκαετία του 2000 με την εξαγορά της Chelsea FC από τον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς και της Manchester United από την αμερικανική οικογένεια Γκλέιζερ.

Οι Γκλέιζερ πουλούν τώρα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη που αφορά σε επαγγελματικό αθλητικό σύλλογο, με έναν πόλεμο προσφορών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που δίνει στις τράπεζες την ευκαιρία να κερδίσουν τόσο από συμβουλές όσο και από χρηματοδότηση.

Όπως γράφει το Bloomberg, ο Σεΐχης Τζάσιμ μπιν Χαμάντ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Τράπεζας του Κατάρ και γιος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, συνεργάζεται με την Bank of America Corp. για την προσφορά του για τον σύλλογο. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ, εν τω μεταξύ, λαμβάνει συμβουλές από τους τραπεζίτες της Goldman Sachs, Κόλιν Ράιαν, Έλις Τζόουνς και Μάικλ Μαρς, και άλλους στην JPMorgan, για μια ανταγωνιστική προσφορά. Ο Ράτκλιφ έχει ήδη παραγγείλει χρηματοδότηση από τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs.

Ελλείψει ειδικών συμβουλευτικών γραφείων για τον αθλητισμό, οι τράπεζες των ΗΠΑ αποσύρουν στελέχη από διάφορες άλλες ομάδες για να εργαστούν στη νέα αυτή ποδοσφαιρική πρόκληση. Η JPMorgan στρέφεται συχνά στον Χάρι Χάμπσον, ειδικό της TMT, και στον Τζιαν Πιέρο Σαμμαρτάνο, επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής μέσων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, για τις ποδοσφαιρικές της συμφωνίες.

Ένας ανεξάρτητος σύμβουλος στην καρδιά της διαδικασίας πώλησης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο όμιλος Raine με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο οποίος χειρίζεται τα πράγματα για τους Glazers μαζί με τη Rothschild & Co..

Η εταιρεία συμβούλεψε την Chelsea FC για την πώλησή της το 2022 στον Αμερικανό επιχειρηματία Todd Boehly και την εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Clearlake Capital σε μια συμφωνία αξίας 4,25 δισεκατομμυρίων λιρών (5,1 δισεκατομμύρια δολάρια). Πιο πρόσφατα, εργάστηκε για την πώληση του γαλλικού συλλόγου της Ligue 1 Olympique Lyonnais στον Αμερικανό John Textor.

Το στοίχημα της Μάντσεστερ

Δεδομένης της ιδιότητάς της ως ενός από τα μεγαλύτερα ονόματα στον αθλητισμό, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί ακόμη να προσελκύσει άλλους πλούσιους πλειοδότες και κοινοπραξίες, πράγμα που σημαίνει άφθονη πιθανή δουλειά για τις επενδυτικές τράπεζες, μεγάλες και μικρές, για να παλέψουν.

Για την αγορά της Chelsea, οι Boehly και Clearlake προσέλαβαν την Goldman Sachs και την Deutsche Bank AG, καθώς και τους ειδικούς συμβούλους Moelis & Co. και Robey Warshaw LLP. Η αγγλική ομάδα AFC Bournemouth διόρισε την μπουτίκ Montminy & Co. με έδρα το Λος Άντζελες για την πώλησή της 120 εκατομμυρίων λιρών στον Αμερικανό Bill Foley πέρυσι.

Υπάρχει επίσης η Liverpool FC, ένας άλλος από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους της Αγγλίας, του οποίου ο Αμερικανός ιδιοκτήτης Fenway Sports Group Holdings LLC συνομιλεί με πιθανούς επενδυτές. Ο Fenway συνεργάζεται με την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley.

«Πολλές από τις αμερικανικές τράπεζες εμπλέκονται σε ποδοσφαιρικές συμφωνίες λόγω των πλειοδοτών που εμπλέκονται, πολλοί από τους οποίους είναι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι», δήλωσε η Χριστίνα Φιλίππου, κύρια καθηγήτρια λογιστικής, οικονομίας και χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

Πέρα από τις προσφορές

Προς το παρόν,  το μέγεθος των ποδοσφαιρικών συμφωνιών που βρίσκονται στα σκαριά δείχνουν ότι είναι μια άλλη δυνατή χρονιά για τη σύναψη συμφωνιών στον επαγγελματικό αθλητισμό. Οι αξίες συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο έφτασαν το ρεκόρ των 18,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, ξεπερνώντας άνετα το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών που σημειώθηκε το προηγούμενο έτος.

Και δεν είναι μόνο συμβουλές συγχωνεύσεων και εξαγορών.

Εκτός της πλούσιας σε μετρητά Premier League, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να δουλεύουν βοηθώντας και άλλα ποδοσφαιρικά τμήματα της Ευρώπης να ενισχύσουν τα οικονομικά τους. Έχοντας ήδη ανάγκη από νέα κεφάλαια για την αναβάθμιση της ποδοσφαιρικής υποδομής και τον μετριασμό των στάσιμων εσόδων από τις μεταδόσεις, πρωταθλήματα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία επλήγησαν ιδιαίτερα οικονομικά από τον αντίκτυπο της κρίσης Covid-19.

Από τότε που έληξαν τα lockdown της πανδημίας, επιδιώκουν να συγκεντρώσουν χρήματα από εξωτερικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών ιδιωτικών μετοχών, μέσω συμφωνιών που συχνά συνδέονται με μελλοντικά δικαιώματα μέσων. Τον Ιανουάριο, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs και η JPMorgan υπέβαλαν χωριστές προτάσεις για την παροχή χρηματοδότησης χρέους στο πρωτάθλημα της Serie A της Ιταλίας. Στην Ισπανία, η Goldman Sachs βοηθά στη διευθέτηση κεφαλαίων για την ανανέωση του εμβληματικού αλλά προβληματικού σταδίου Camp Nou της Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι