Η σημασία της βάσης της Αλεξανδρούπολης στο κόμβικο ζήτημα της ενέργειας αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του  Άντονι Μπλίνκεν μετά το πέρας της συνάντησής τους στο υπουργείο Εξωτερικών. Όπως αναφέρε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ η Ελλάδα καθίσταται ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος στην προσπάθεια της Δύσης να μειωθεί η εξάρτηση από την ενέργεια της Ρωσίας.

«Εργαζόμαστε ώστε να μειώσουμε την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών από τη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έφερε το παράδειγμα του αγωγού της Βουλγαρίας.

Από τη μεριά του ο Νίκος Δένδιας επικεντρώθηκε στις κινήσεις που πρέπει ακόμη να γίνουν για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, καθώς και στη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για προώθηση της καθαρής ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

«Η μετάβαση της Ελλάδας αποτελεί πρότυπο για την περιοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή παρείχαν το ήμισυ των αναγκών της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που, όπως είπε, ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 3 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους.

Ακόμη εξήρε το ρόλο της χώρας μας στη στήριξη των γειτονικών χωρών να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα τη Βουλγαρία.

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Μπλίνκεν – Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο κ. Δένδιας, ρωτήθηκε στη συνέχεια σχετικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας ότι «η δική μας θέση είναι ότι το τουρκολιβνυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο, είναι παράνομο».

Τον λόγο πήρε και ομόλογός Άντονι Μπλίνκεν, λέγοντας: «Συμφωνώ με τον φίλο μου Νίκο στο θέμα αυτό, είναι σημαντικό να έχουμε στη Λιβύη μία κυβέρνηση που να έχει τη νομιμότητα. Είναι μία ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά η Λιβύη».

Στρατηγικές οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ

Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, αμέσως μετά την εγκαινίαση του 4ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ και της κατ’ ιδίαν συνάντησής τους, στην Αθήνα.

«Ο Στρατηγικός Διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδα με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιωμάτα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τη βελτίωση των σχέσεων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι «δεν συνδυάζουμε τη βοήθεια που παρέχουμε και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε με την ευρύτερη εξωτερική μας πολιτική».

Είναι υποχρέωσή μας, πρόσθεσε, να τους βοηθήσουμε.

«Εάν μέσα από την επαφή βελτιωθεί το κλίμα των σχέσεων μας, αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα μέσω της βοήθειας που παρέχει για τον σεισμό στην Τουρκία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πλήρης εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας.

Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή, η Ελλαδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην ΕΕ και στον ΟΗΕ. Σημείωσε επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης