Ένα προσωρινό πρόγραμμα επιδότησης των μισθών των σεισμόπληκτων εγκαινίασε σήμερα η Τουρκία, με την κυβέρνηση να απαγορεύει παράλληλα τις απολύσεις σε 10 πόλεις για να προστατεύσει τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις από τις οικονομικές επιπτώσεις των τεράστιων σεισμών που έπληξαν το νότιο τμήμα της χώρας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Σεισμός – Τουρκία: Εκτοξεύεται ώρα με την ώρα το οικονομικό κόστος από τον εγκέλαδο

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση για να ελαχιστοποιήσει τις οικονομικές επιπτώσεις του χειρότερου σεισμού στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας που άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Το μέτρο

Οι εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις υπέστησαν «σοβαρές ή μέτριες ζημιές» θα επωφεληθούν από τη στήριξη για τη μερική κάλυψη των μισθών των εργαζομένων των οποίων οι ώρες εργασίας είχαν μειωθεί, όπως ανακοινώθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Απαγόρευση των απολύσεων θεσπίστηκε επίσης σε 10 σεισμόπληκτες επαρχίες που καλύπτονται από κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το τουρκικό κοινοβούλιο επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες στις 7 Φεβρουαρίου, μετά από αίτημα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Τα μέρα που λαμβάνει τώρα η τουρκική κυβέρνηση θυμίζουν τις ρυθμίσεις της περιόδου των lockdowns για τον κορωνοϊό, το 2020, όταν το κράτος προσέφερε επίσης μισθολογική στήριξη και επέβαλε απαγόρευση απολύσεων σε μια προσπάθεια να μετριάσει το οικονομικό πλήγμα.

Επιχειρηματικοί όμιλοι και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο σεισμός θα μπορούσε να κοστίσει στην Άγκυρα έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση κατοικιών και υποδομών και να μειώσει κατά μία έως δύο ποσοστιαίες μονάδες την οικονομική ανάπτυξη φέτος.

Μετά τον πρώτο σεισμό, αναλυτές του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS) ανέφεραν ότι υπάρχει πιθανότητα 78% οι οικονομικές ζημιές να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, ενώ με τη δεύτερη σεισμική δόνηση αυτές οι πιθανότητες εκτοξεύτηκαν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή