«Βίαιο» ποδαρικό έκανε το 2023 για την απασχόληση στο λιανεμπόριο στη Βρετανία, καθώς «με το καλημέρα» απολύθηκαν 15.000 εργαζόμενοι.

Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Κέντρου Ερευνών Λιανικής (CRR) που πραγματοποίησε στις μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου, όπως η Tesco και η Asda, σύμφωνα με την οποία οι απολύσεις πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Ιανουάριο, γεγονός το οποίο δεν προοιωνίζεται καλές εξελίξεις για την πορεία του χρόνου.

Βρετανία: Περισσότερα από ποτέ τα νοικοκυριά που απευθύνονται στις τράπεζες τροφίμων

Για την ακρίβεια 14.874 απώλειες θέσεων εργασίας στο λιανεμπόριο  έχουν ανακοινωθεί από τις εταιρείες μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Ερευνών Λιανικής (CRR).

Λιανοπωλητές με μεγάλα μερίδια αγοράς στη Βρετανία, όπως η μάρκα χαρτικών Paperchase, η αλυσίδα ρούχων M&Co και η Tile Giant έχουν καταρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η εκπτωτική Wilko, τα καταστήματα ρούχων New Look και τα σούπερ μάρκετ Tesco και Asda ανακοίνωσαν επίσης περικοπές θέσεων εργασίας.

Οι μεγάλες αλυσίδες με 10 ή περισσότερα καταστήματα είναι μεταξύ εκείνων που περικόπτουν θέσεις εργασίας σε κεντρικά καταστήματα και σε κύριους προορισμούς αγορών, διαπίστωσε η έρευνα.

Ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός απολύσεων –συνολικά 11.689– προήλθε από μεγάλους λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένων των Tesco και Asda, οι οποίοι εκτελούν προγράμματα περικοπής κόστους και αναδιάρθρωσης της λειτουργίας τους.

Άλλες 3.185 θέσεις εργασίας κόπηκαν από  μεγάλα καταστήματα λιανικής σε μεγάλους λιανοπωλητές που έχουν καταρρεύσει και έχουν υποβληθεί σε διαδικασίες αφερεγγυότητας.

Η εταιρεία λιανικής πώληση χαρτικών Paperchase βρίσκεται σε καθεστώς εξυγίανσης εν λειτουργία, έχοντας πληγεί από το αυξανόμενο κόστος και τις απογοητευτικές πωλήσεις.

Το brand και τα πνευματικά δικαιώματα εξαγοράστηκαν από την Tesco, αλλά η συμφωνία δεν περιελάμβανε την ανάληψη των 106 καταστημάτων της Paperchase σε ολόκληρη τη Βρετανία και την Ιρλανδία, με αποτέλεσμα την άμεση απώλεια 250 θέσεων εργασίας, με αβέβαιο μέλλον για τα υπόλοιπα 500 άτομα.

Πολλοί από τους εμπόρους λιανικής έχουν ήδη καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον καθηγητή Joshua Bamfield, διευθυντή του CRR, γράφει ο Guardian ο οποίος δημοσιεύει τα συμπεράσματα της έρευνας.

«Η διαδικασία εξορθολογισμού θα συνεχιστεί με αυξημένο ρυθμό καθώς οι λιανοπωλητές συνεχίζουν να μειώνουν το κόστος τους», είπε ο ίδιος. «Είναι απίθανο να δούμε κάποια διακοπή στις απώλειες θέσεων εργασίας το 2023 μετά από το  βίαιο ξεκίνημα της χρονιάς», εκτίμησε.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας λιανικής έχουν αυξηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, ακόμη και πριν από το παρατεταμένο κλείσιμο λόγω των αλλεπάλληλων lockdown.

Λίγο λιγότερο από 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνταν στη λιανική το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με έρευνα από τη British Retail Consortium, και 63.000 λιγότεροι από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή