
Με αιτήματα αιχμής την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής, να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις μελιού, να κατοχυρωθεί το ελληνικό σήμα στον Έλληνα παραγωγό, μελισσοκόμοι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας προχώρησαν σήμερα Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 σε κινητοποιήσεις.
Συγκεκριμένα, μηχανοκίνητες πορείες πραγματοποίησαν οι μελισσοκόμοι σε Κρήτη, σε Θεσσαλονίκη, σε Κοζάνη, σε Σέρρες, σε Ιωάννινα και άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Μέλι: Γλυκόπικρη γεύση άφησε η φετινή συγκομιδή – «Αγκάθι» οι ελληνοποιήσεις
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Σερρών διαμαρτύρεται «λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης στην επίλυση ζωτικών προβλημάτων του κλάδου με κύρια αιτήματα τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής κ την καταπολέμηση των αθρόων ελληνοποιήσεων που μας έχουν φέρει σε απόγνωση», ενώ οι μελισσοκόμοι της Θεσσαλονίκης προσθέτουν αιτήματα που αφορούν την πάταξη των ελληνοποιήσεων, την θεσμοθέτηση του ελληνικού σήματος, καθώς και αιτήματα για την χρηματοδότηση της μελισσοκομίας και τα προϊόντα κυψέλης.

Στην Κρήτη
Στην κινητοποίηση της Κρήτης κάλεσαν οι Μελισσοκομικοί Σύλλογοι Ανατολικής Κρήτης, Λασιθίου, Ρεθύμνης «Μελιττεύς» και Χανίων «Η Μέλισσα», μετά «τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις και υποσχέσεις του Υπουργείου», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν.
Οι μελισσοκόμοι από όλη την Κρήτη συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Ελευθερίας στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου ενώ επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματα τους, όπου μεταξύ άλλων ζητείται ουσιαστική οικονομική στήριξη των μελισσοκόμων από την Πολιτεία καθώς όπως αναφέρθηκε έχει ανέβει υπερβολικά το κόστος παραγωγής (εφόδια μελισσοκομικής) με αποτέλεσμα ήδη να καταγράφεται μεγάλη μείωση της παραγωγής μελιού στο νησί που υπερβαίνει φέτος το 40%. Παράλληλα το «ζωικό κεφάλαιο» των μελισσοκόμων έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα και από την κλιματική αλλαγή και απαιτείται λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τα αιτήματα τους επικεντρώνονται:
- Στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αύξηση του κόστους παραγωγής.
- Ψηφιακή πλατφόρμα που θα συμπεριλαμβάνονται οι αγροτικοί ΚΑΔ και μέσω αυτού να δίνονται εκπτώσεις σε πετρέλαια και πρώτες ύλες.
- Ενίσχυση του μελισσοκομικού κεφαλαίου για την συμβολή επικονίασης των μελισσών, δεδομένου ότι συμβάλλουν τα μέγιστα στη γεωργική παραγωγή και την διατήρηση του φυσικού – περιβαλλοντικού κεφαλαίου.
- Αναδιαμόρφωση του απαρχαιωμένο κανονισμού του ΕΛΓΑ όσων αφορά τις ενισχύσεις.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση