O 92χρονος Αυστραλός μεγιστάνας του Τύπου έχει χτίσει μια αμύθητη περιουσία την οπόια διεκδικούν τα έξι παιδιά (ηλικίας 19 ως 64) από τρεις γάμους και τα 13 εγγόνια.

Όπως τονίζουν οι άνθρωποι που τον ξέρουν καλά έχει ενέργεια 18άρη και η σειρά του HBO Succession,φέρεται να τροφοδοτήθηκε από τις περιόδους σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των παιδιών που επιζητούν κομμάτια της αυτοκρατορίας.

Μπερνάρ Αρνό: Τα 196 δισ. και η μάχη διαδοχής των 5 παιδιών

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ

Το «μαύρο πρόβατο»

Ο μεγαλύτερος γιος Τζέιμς Μέρντοχ είχε χαρακτηριστεί «μαύρο πρόβατο» των Μέρντοχ, επισημαίνοντας πως «κάθε παιδί είναι καταδικασμένο να ζει στη σκιά των γονιών του». Παράτησε το Χάρβαρντ για να γίνει αρχαιολόγος, πριν καταλήξει ιδιοκτήτης hip hop δισκογραφικής. Παρότι θεωρείται ευνοούμενος για τη διαδοχή του Ρούπερτ δεν είναι φανατικός της δημοσιότητας. Είναι παντρεμένος (με μοντέλο, εννοείται), με δύο παιδιά. Οι μέρες που κυκλοφορούσε με μούσι και σκουλαρίκια ανήκουν στο παρελθόν, ωστόσο ο κολλημένος με την αρχαιολογία γιος εντυπωσίαζε στα διοικητικά συμβούλια της News Corp.

Η λαμπερή Ελίζαμπεθ

Ωστόσο, ιδιαίτερη λάμψη λαμβάνει η δυναμική, λαμπερή και παιχνιδιάρα κόρη του Μέρντοχ, Ελίζαμπεθ, η οποία πριν από λίγα χρόνια πούλησε τη Shine στον πατέρα της, την κερδοφόρα τηλεοπτική εταιρεία που δημιούργησε η ίδια, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην οικογενειακή επιχείρηση.

Η κόρη του Ρούπερτ Μέρντοχ εμφανίζεται με ιδιαίτερα ανεβασμένες μετοχές στη κούρσα της διαδοχής, έχοντας το ίδιο status με τον αδερφό της, Τζείμς που θεωρείτο ως τώρα ο διάδοχος στην οικογενειακή επιχείρηση.

Όπως επισημαίνεται, η περίπλοκη δυναμική της οικογένειας του δισεκατομμυριούχου των μέσων ενημέρωσης είναι εδώ και καιρό αντικείμενο δημόσιου ενδιαφέροντος. Το όνομα Μέρντοχ είναι συνώνυμο με την επιρροή και η οικογενειακή αυτοκρατορία περιλαμβάνει το Fox News, τη Wall Street Journal, τους Times του Λονδίνου και άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Τα 18,5 δισ. δολάρια

Η περιουσία των 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes, χρονολογείται από μια αλυσίδα αυστραλιανών εφημερίδων που ο Ρούπερτ Μέρντοχ κληρονόμησε από τον πατέρα του.

Ο Μέρντοχ αναμένεται να αφήσει την εταιρεία στα χέρια ενός από τα παιδιά του. Οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του, ο Τζέιμς και ο Λάχλαν, θεωρούνται εδώ και καιρό οι πιθανότεροι διάδοχοι, ενώ η Ελίζαμπεθ, έχει κρατήσει χαμηλότερο προφίλ, λειτουργώντας συχνά στα παρασκήνια. Ο Λάχλαν Μέρντοχ, ωστόσο, είναι ο μόνος από τους τρεις που εξακολουθεί να βρίσκεται στην οργάνωση του πατέρα του. Αυτή τη στιγμή είναι συμπρόεδρος της News Corp και Διευθύνων Σύμβουλος της Fox.

Η πρόσφατη εμφάνιση της Ελίζαμπεθ με τον Ιλον Μασκ στο μπουθ του πατέρα της στο Super Bowl έχει αναζωπυρώσει τις εικασίες για το ποιος μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο της αυτοκρατορίας.

Η Ελίζαμπεθ είχε μια επιτυχημένη καριέρα στα μέσα ενημέρωσης, δουλεύοντας περιστασιακά στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά ταυτόχρονα έκανε και πισωγυρίσματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάθε φορά. Όπως και να έχει, ο χαρακτήρας της, το επώνυμό της και οι διασυνδέσεις εξασφάλιζαν πάντα την επιτυχία.

Το χρονολόγιο της Ελίζαμπεθ Μέρντοχ

  • Η Ελίζαμπεθ Μέρντοχ γεννήθηκε το 1968 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και είναι το πρώτο από τα τρία παιδιά του 92χρονου επιχειρηματία με τη δεύτερη σύζυγό του, Αννα Μέρντοχ – Μανν.
  • Η Μέρντοχ μετακόμισε στο Μανχάταν σε ηλικία έξι ετών όταν ο πατέρας της ανέλαβε τη New York Post. Παρακολούθησε το ιδιωτικό σχολείο Brearly αποκλειστικά για κορίτσια στο Upper East Side. Στη συνέχεια σπούδασε στο Vassar College, όπου γνώρισε τον πρώτο της σύζυγο, Ελκιν Πιάνιμ.
  • Εντάχθηκε στην αυτοκρατορία του πατέρα της λίγο μετά το κολέγιο, ξεκινώντας την καριέρα της σε έναν τοπικό σταθμό Fox στη Γιούτα και στη συνέχεια εργάστηκε στην καλωδιακή τηλεόραση, FX.
  • Στα 26 της, με λίγα μόλις χρόνια εμπειρίας, αγόρασε δύο τηλεοπτικούς σταθμούς στη βόρεια Καλιφόρνια: τον KSBW στο Salinas και τον KSBY στο San Luis Obispo. Έτρεχε τους σταθμούς με τον τότε σύζυγό της. Το τίμημα ήταν βαρύ, στα 35 εκατομμύρια δολάρια, αλλά η ίδια πήρε δάνειο με εγγύηση του πατέρα της.
  • Ωστόσο, μετά από μόλις ένα χρόνο ιδιοκτησίας, ο Μέρντοχ πούλησε τους δύο σταθμούς με κέρδος 12 εκατ. δολάρια.
  • Η Μέρντοχ έβγαζε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια για κάθε μήνα που είχε τους σταθμούς.
  • Σε ηλικία μόλις 27 ετών, ο Ρούπερτ Μέρντοχ τοποθέτησε την κόρη του ως γενική διευθύντρια στο BSkyB στο Λονδίνο.
  • Το 2000, αποφάσισε να εγκαταλείψει την οικογενειακή επιχείρηση και να χαράξει τη δική της πορεία. Τον επόμενο χρόνο, ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Shine Group, η οποία παρήγαγε ριάλιτι όπως το «The Biggest Loser» και το «Masterchef».
  • Το 2001, η Ελίζαμπεθ παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και δισέγγονο του Σίγμουντ Φρόιντ, Μάθιου Φρόιντ.
  • Η Ελίζαμπεθ έχει δύο παιδιά με τον πρώτο της σύζυγο και δύο παιδιά με τον δεύτερο. Η ίδια και ο  Murdoch και ο Φρόιντ χώρισαν τελικά το 2014.
  • Μετά από 11 χρόνια μακριά από την οικογενειακή αυτοκρατορία, η Μέρντοχ επανήλθε στο «μαντρί» όταν η εταιρεία του πατέρα της, News Corp, εξαγόρασε τη Shine για 663 εκατομμύρια δολάρια.
  • Εκείνη την εποχή, ορισμένοι μέτοχοι της News Corp μήνυσαν τον Ρούπερτ Μέρντοχ για τη συμφωνία με τη Shine, κατηγορώντας τον «για νεποτισμό».
  • Το 2012, εγκατέλειψε δημόσια τον αγώνα ενάντια στα αδέρφια της για να αναλάβει την αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης του πατέρα της. «Πραγματικά δεν τρέφω καμία φιλοδοξία για αυτή την κορυφαία δουλειά», είπε στο Διεθνές Φεστιβάλ Τηλεόρασης του Εδιμβούργου.
  • Εκτός από τη διαχείριση επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης, η Ελίζαμπεθ ασχολήθηκε επίσης με τις επενδύσεις Venture capital, ιδρύοντας την Freelands Ventures. Οι επενδύσεις της περιελάμβαναν διάφορες εταιρείες μέσων ενημέρωσης, εκδόσεων και ψυχαγωγίας.
  • Η ίδια είναι επίσης γνωστή για τις φιλανθρωπικές της δράσεις.
  • Το 2017, η Ελίζαμπεθ παντρεύτηκε τον τρίτο σύζυγό της, τον καλλιτέχνη Κιθ Τάισον, με τον πλούσιο γάμο τους να γίνεται πρωτοσέλιδο.
  • Το 2019, ο Ρούπερτ Μέρντοχ πούλησε αρκετά από τα περιουσιακά του στοιχεία στη Disney, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους των στούντιο Fox, FX και National Geographic Networks για 71 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Elisabeth Murdoch φέρεται να εισέπραξε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τη συναλλαγή.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News