Οι δαπάνες για υπηρεσίες υποδομής cloud, σε παγκόσμια κλίμακα, αυξήθηκαν κατά 23% το δ’ τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, φτάνοντας τα 65,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 12,3 δισ. δολάρια.

Για ολόκληρο το 2022 οι συνολικές δαπάνες για υποδομές cloud αυξήθηκαν κατά 29% στο ποσό των 247,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα 191,7 δισ. δολάρια το 2021. Παρόλα αυτά, η αύξηση των δαπανών ανά τρίμηνο μειώθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες από το α’ τρίμηνο του 2022, δηλαδή από το 34% στο 23% κατά το δ’ τρίμηνο του 2022.

Cloud region με αποτύπωμα 2,2 δισ. ευρώ δημιουργεί η Google στην Ελλάδα

Βελτιστοποίηση δαπανών

Το αυξανόμενο κόστος των δημόσιων δαπανών για το cloud, που τροφοδοτείται από τον πληθωρισμό, αναγκάζει τους εταιρικούς πελάτες να επιδιώξουν… βελτιστοποίηση των δαπανών τους ειδικότερα μετά από τις συνεχείς επενδύσεις πληροφορικής τα τελευταία τρία χρόνια λόγω ψηφιακού μετασχηματισμού, αναφέρει στην ανάλυσή της η Canalys.

Γενικότερα, η μακροοικονομική αβεβαιότητα συμβάλλει στην υιοθέτηση περισσότερο συντηρητικών προσεγγίσεων σε ότι αφορά τους εταιρικούς προϋπολογισμούς που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Ένας αυξανόμενος αριθμός πελατών ρυθμίζουν τις cloud στρατηγικές τους ώστε να επιτύχουν καλύτερη απόδοση σε συνδυασμό με έλεγχο των δαπανών. Αυτή η πολιτική περιλαμβάνει και την αξιολόγηση πιθανού «επαναπατρισμού» ορισμένων φόρτων εργασίας στο cloud σε ιδιωτικά κέντρα δεδομένων ή κέντρα δεδομένων συν-εγκατάστασης για μείωση του κόστους. Αυτή η τακτική καταλήγει σε μεγαλύτερη υιοθέτηση υβριδικών και multi-cloud στρατηγικών.

Επιβράδυνση

Σύμφωνα με την εκτίμηση της Canalys, ενώ η ζήτηση των επιχειρήσεων για υπηρεσίες cloud παραμένει, ο ρυθμός ανάπτυξης για τις υπηρεσίες υποδομής cloud θα συνεχίσει να επιβραδύνεται για τα επόμενα τρίμηνα. Για το 2023 η εταιρεία εκτιμά ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για υποδομές cloud θα αυξηθούν κατά 23%, σε σύγκριση με την αύξηση κατά 29% του 2022.

Η πραγματικότητα της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών και της επικείμενης ύφεσης προκάλεσαν επιβράδυνση του όγκου και του ρυθμού μετάβασης στο cloud το δ’ τρίμηνο, ειδικά από εταιρικούς πελάτες, οι οποίοι συνήθως έχουν και τον μεγαλύτερο φόρτο εργασίας.

Σε επίπεδο παρόχων υπηρεσιών cloud, οι κορυφαίοι κατά το δ’ τρίμηνο του 2022, AWS, Microsoft Azure και Google Cloud, είδαν συλλογική αύξηση κατά 26%, αντιπροσωπεύοντας το συνδυασμένο μερίδιο 65% των δαπανών των πελατών.

Η θέση της Amazon Web Services

Πιο αναλυτικά, η AWS, δηλαδή ο cloud βραχίονας της Amazon, βρέθηκε στην κορυφή της σχετικής λίστας για το δ’ τρίμηνο αντιπροσωπεύοντας το 32% των συνολικών δαπανών. Η ανάπτυξή της ήταν της τάξης του 20% σε ετήσια βάση, ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης για την AWS τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Canalys.

Η μείωση των δαπανών των εταιρικών πελατών, σε συνδυασμό με την αναδυόμενη ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας στα κέντρα δεδομένων και τον περιορισμό του κόστους, είχε σαν αποτέλεσμα έναν αυξανόμενο αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία της εταιρείας.

Παρόλα αυτά η AWS συνεχίζει να επενδύει στην επέκτασή της και στην προσέλκυση νέων πελατών. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο τρίμηνο η AWS ανακοίνωσε σειρά νέων πελατών ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζουν οι Nasdaq, Yahoo και Descartes Labs.

Σε επίπεδο επενδύσεων, η AWS κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 επισημοποίησε την παρουσία της σε Ισπανία και Ελβετία, αλλά και ένα νέο κέντρο στην Ιταλία.

Η θέση της Microsoft Azure

Η Microsoft Azure κατείχε μερίδιο 23% στην παγκόσμια υποδομή υπηρεσιών cloud και παρέμεινε στη δεύτερη θέση των μεγαλύτερων παρόχων με ετήσια ανάπτυξη 31%. Επιπλέον, η Azure συνεχίζει να ηγείται της αγοράς υβριδικών λύσεων, με το Azure Arc, καθώς περισσότεροι πελάτες μετακινούνται σε τέτοιες υβριδικές υπηρεσίες cloud.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι διέθετε πάνω από 12.000 πελάτες στην πλατφόρμα Azure Arc, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών όπως οι Citrix, Northern Trust και PayPal.

Μεγάλο στοίχημα για την Microsoft παραμένει η τεχνητή νοημοσύνη και πώς αυτή θα μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης του Azure, μετά την ανακοίνωσή της ως αποκλειστικό πάροχο cloud για τις τεχνολογίες της OpenAI. Προφανώς αναμένεται η ενσωμάτωση και εδώ του εργαλείου ChatGPT.

Η θέση της Google Cloud

Την τριπλέτα των κορυφαίων παρόχων συμπληρώνει η Google Cloud η οποία αν και είχε εντυπωσιακή ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 36%, κατέκτησε μερίδιο 10% της συνολικής αγοράς. Η Google Cloud συνεχίζει να έχει λειτουργικές απώλειες, αλλά πλέον αυτές βαίνουν μειούμενες.

Η εταιρεία φέρεται να δεσμεύεται στην βαθύτερη ενασχόληση με το κανάλι των συνεργατών της ώστε να βρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης εντός του 2023. Στους πελάτες-κλειδιά της αμερικανικού κολοσσού του διαδικτύου περιλαμβάνονται μεγάλοι εταιρικοί οργανισμοί όπως οι Siemens Energy, Intel, Qualcomm και Magic Leap οι οποίοι έφεραν σταθερή αύξηση εσόδων το 2022.

Στις προσπάθειές της να βελτιώσει την κερδοφορία της η Google Cloud ανακοίνωσε επίσης μια πρωτοβουλία για επέκταση του κύκλου ζωής των διακομιστών στα κέντρα δεδομένων και του εξοπλισμού δικτύωσης μέσα στα επόμενα έξι χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή