Ο επονομαζόμενος «Καναδός Γουόρεν Μπάφετ», κατά κόσμον Πρεμ Γουάτσα, είναι δισεκατομμυριούχος επενδυτής και οι χρησμοί του για τα χρηματιστηριακά πράγματα δεν περνάνε «στα ψιλά» του οικονομικού Τύπου.

Η πιο πρόσφατη εκτίμησή του είναι ότι οι μετοχές τεχνολογίας είναι πιο υπερβολικά υπερτιμημένες τώρα από ό,τι κατά τη διάρκεια της φούσκας των dot-com.

Πρεμ Γουάτσα: Η επανεκλογή Μητσοτάκη θα ενισχύσει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα

«Οι αποτιμήσεις των μετοχών που προσανατολίζονται στην αξία έναντι των μετοχών ανάπτυξης, ιδιαίτερα της τεχνολογίας, δεν ήταν ποτέ τόσο ακραίες, ξεπερνώντας ακόμη και τα άκρα της εποχής των dot-com το 2000», δήλωσε ο Γουάτσα μιλώντας για τα αποτελέσματα κερδών για την εταιρεία του, τον καναδικό ασφαλιστικό όμιλο Fairfax Financial.

«Καθώς η οικονομία συνεχίζει να ομαλοποιείται, αναμένουμε μια αντιστροφή του μέσου όρου με τις μετοχές προσανατολισμένες στην αξία να έρχονται στο προσκήνιο», είπε, σύμφωνα με το MarketWatch.

Όπως και η Berkshire Hathaway του Μπάφετ, η Fairfax διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο μετοχών, με ιδρυτή, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του Γουάτσα.

Εξηγώντας τη θεωρία του, ο Γουάτσα πρότεινε μια σύγκριση με τη συντριβή του dot-com μεταξύ 2000 και 2002, όταν οι μετοχές στις ΗΠΑ κατέγραφαν αλλεπάλληλες απώλειες με πρώτον και καλύτερο τον τεχνολογικό Nasdaq. Ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά περίπου 39,3% το 2000, κατά 21,1% το 2001 και κατά 31,5% το 2002.

Θα ακολουθήσουν κι άλλα…

«Και αν η ιστορία διδάσκει, θα ακολουθήσουν κι άλλα. Θα σημειώσω ότι ο Nasdaq έπεσε 50% το 2000 και στη συνέχεια έπεσε άλλο 50% τα επόμενα δύο χρόνια», φέρεται να είπε ο ίδιος.

Οι συμμετοχές της Fairfax περιλαμβάνουν πολλές μετοχές προσανατολισμένες στην αξία. Ένα παράδειγμα είναι η μεγαλύτερη επένδυσή της, η Atlas Corp., εταιρείας εκμετάλλευσης containerships. Οι συμμετοχές της εταιρείας στην Atlas αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του χαρτοφυλακίου της στο τέλος του τέταρτου τριμήνου.

Η Fairfax κατέχει επίσης ένα πακέτο μετοχών που ανήκουν επίσης στην Berkshire, συμπεριλαμβανομένης της Bank of America και της Occidental Petroleum Corp.

Ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 33,1% πέρυσι, έναντι πτώσης 19,4% για τον S&P 500 σύμφωνα με το FactSet.

Ωστόσο, πολλές από τις megacap μετοχές τεχνολογίας (σ.σ.: οι μετοχές που έχουν κεφαλαιοποίηση πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια) που επιβάρυναν τον Nasdaq πέρυσι έχουν ξεκινήσει το 2023 με σημαντικά κέρδη. Π.χ. η Meta έχει κερδίσει 44,5% από την αρχή του έτους μετά την πτώση άνω του 64% της αξίας της πέρυσι. Ωστόσο, στις ΗΠΑ οι μετοχές τεχνολογίας παραμένουν πολύ κάτω από τις υψηλές αποτιμήσεις τους στα τέλη του 2021 και στις αρχές του 2022.

Το ARK Innovation ETF που κατέχει μερίδια σε πολλές κερδοσκοπικούς τίτλους τεχνολογίας όπως το Zoom και το Coinbase Global, έχει αυξηθεί περισσότερο από 27% από την αρχή του έτους μετά από πτώση σχεδόν κατά 67% πέρυσι, σύμφωνα με το FactSet.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές