Μεγάλη βουτιά σημείωσε η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης από την εποχή που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση φούντωσε για τα καλά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Λογαριασμοί ρεύματος: Οριακές μειώσεις από τους περισσότερους παρόχους

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), η συνολική ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος έπεσε κατά 13,24% τον Ιανουάριο έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα.

Πέντε εργοστάσια

Για την ακρίβεια, η ζήτηση κατρακύλησε στις 4.235 GWh (Γιγαβατώρες) από 4.881 GWh τον Ιανουάριο του 2022.

Το «ψαλίδι» των 646 GWh ισοδυναμεί με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του Ιανουαρίου από πέντε μονάδες που λειτουργούν με καύσιμο το φυσικό αέριο. Με πιο απλά λόγια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έσβησαν… πέντε εργοστάσια.

Η πτώση της κατανάλωσης σχετίζεται προφανέστατα με την απόπειρα των οικιακών καταναλωτών και των επιχειρήσεων να ξεφουσκώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος.

Παρά τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, εντούτοις οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ποιοι έκοψαν την κατανάλωση

Ανά κατηγορία καταναλωτών ρεύματος, τις μεγαλύτερες περικοπές έκαναν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο διανομής της μέσης και χαμηλής τάσης.

Η πτώση τον περασμένο μήνα έναντι του Ιανουαρίου του 2022 ήταν της τάξης του 15%.

Μεγάλη είναι και η μείωση που έκανε η βαριά βιομηχανία. Τα εργοστάσια που ηλεκτροδοτούνται από την υψηλή τάση έκοψαν την κατανάλωση κατά 7,8% συγκριτικά με τον περσινό Ιανουάριο.

Επίσης κατά 8% χαμηλότερη ήταν η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από τα ορυχεία της ΔΕΗ.

Η παραγωγή

Από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ προκύπτει επίσης και η μεγάλη πτώση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τον Ιανουάριο κατρακύλησε κατά 25,75% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Το δελτίο του ΑΔΜΗΕ έχει και ένα δεδομένο που γεμίζει αισιοδοξία ως προς το ενεργειακό κόστος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τον Ιανουάριο στο μείγμα της παραγωγής ρεύματος οι ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά ήταν κυρίαρχες με μερίδιο 53,6%. Το φυσικό αέριο και ο λιγνίτης απέσπασαν το 30,5%, ενώ οι εισαγωγές αντιπροσώπευαν το 24,7% του συνόλου.

Εκπομπές CO2

Το μεγάλο ψαλίδι στη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος είχε μία θετική επίπτωση στο περιβάλλον.

Οι εκπομπές CO2 που αντιστοιχούν στο μέγεθος της ψαλιδισμένης ζήτησης, ήταν λιγότερες κατά περίπου 265.000 τόνους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης