Διαβούλευση μεταξύ υπουργείου Εργασίας, ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων, για την καλύτερη και αποδοτικότερη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ζητά η Συνομοσπονδία ενόψει της επέκτασης της κάρτας και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Η ΓΣΕΕ σε επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη, υπογραμμίζει ότι στηρίζει το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο δημιουργεί προϋποθέσεις για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους με στόχο την προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.

Γιατί η ψηφιακή κάρτα εργασίας προβληματίζει τους βιοτέχνες

Ωστόσο εκτιμά ότι ενόψει της επικείμενης επέκτασης της εφαρμογής του, θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν τυχόν προβλήματα και να καταστεί αποδοτικότερη η εφαρμογή της κάρτας.

Η επιστολή

Ολόκληρη η επιστολή της ΓΣΕΕ έχει ως εξής:

Είναι γνωστό ότι η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αποτελεί μέτρο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης–υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής καθώς και την αποτροπή του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Η Συνομοσπονδία μας, σταθερά προσανατολισμένη στην εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της προστασίας των εργαζομένων, στηρίζει το μέτρο, το οποίο, με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, δημιουργεί το πλαίσιο για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους, στην κατεύθυνση κατοχύρωσης των δικαιωμάτων, του ωραρίου, του εισοδήματος και του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων.

Διαβουλεύσεις

Μετά την αρχική εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας, επίκειται η επέκταση της εφαρμογής του και στους άλλους κλάδους της οικονομίας. Ενόψει αυτής της επέκτασης εφαρμογής του μέτρου είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί η προηγηθείσα εμπειρία από την πρώτη φάση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας και το κυριότερο: να προηγηθούν διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργείου και των ενδιαφερομένων μερών (εκπροσώπων των εργαζομένων – εργοδοτών), προκειμένου να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν οι ιδιαιτερότητες λειτουργίας των επιχειρήσεων κάθε κλάδου και συνακόλουθα της παροχής εργασίας σ αυτές.

Είναι αυτονόητο ότι η εφαρμογή του μέτρου της ψηφιακής κάρτας εργασίας απαιτεί, μεταξύ άλλων, προσαρμογές σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο, οι οποίες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τόσο τις ιδιαιτερότητες κατά την εκτέλεση των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, όσο και τη φύση της λειτουργίας των επιχειρήσεων κάθε κλάδου.

Λειτουργία επιχειρήσεων

Η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι κρίσιμη, αφού μόνο μέσω αυτής μπορεί να συγκεκριμενοποιηθούν οι επιμέρους ρυθμίσεις και να προσαρμοστούν στις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των επιχειρήσεων, ώστε το μέτρο να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στο σκοπό του και να είναι αμοιβαία επωφελές για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η διαβούλευση είναι, επιπλέον, αναγκαία και για την αντιμετώπιση των καταχρηστικών πρακτικών υπονόμευσης του μέτρου, που έχουν διαπιστωθεί από τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax