Την πρόθεση να παραχωρήσει η Παγκόσμια Τράπεζα όσο τον δυνατόν περισσότερα εργαλεία για την ανακούφιση των προβληματικών οικονομιών από το υψηλό χρέος εξέφρασε ο πρόεδρος της Ντέηβιντ Μάλπας, δήλωσε ο πρόεδρός της σε συνάντηση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ινδία, την Κίνα και άλλες χώρες-πιστωτές.
«Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί να παρέχει καθαρές θετικές ροές με τρόπο που μεγιστοποιεί τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους», δήλωσε στο Global Sovereign Debt Roundtable στην πόλη Bengaluru της Ινδίας, στο περιθώριο της συνάντησης των οικονομικών ηγετών της G20.
Μια πανδημία χρέους – Tο 60% των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών στο κόκκινο
«Θα προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες διευκολύνσεις για την αντιμετώπιση του χρέους» συμπλήρωσε.
Happy to co-host today’s Global Sovereign Debt Roundtable with @KGeorgieva & @nsitharaman.
Appreciated participants’ sincere interest in accelerating debt restructurings, along with early information sharing, & working toward solutions.
Remarks: https://t.co/4tdQNPPgrb pic.twitter.com/bXm4JxsWJh
— David Malpass (@DavidMalpassWBG) February 25, 2023
Η στάση της Κίνας και η πρόταση της Ινδίας
Ο πρόεδρος της Παγκόσμια Τράπεζας ανέφερε επίσης ότι οι εποικοδομητικές παρατηρήσεις από τον αναπληρωτή διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας «έδωσαν περιθώριο να προχωρήσουμε» στη διευθέτηση των ζητημάτων χρέους. Οι παρατηρήσεις έρχονται εν μέσω εκκλήσεων της Κίνας, του μεγαλύτερου διμερούς πιστωτή στον κόσμο, ότι οι παγκόσμιοι δανειστές θα πρέπει να προβούν σε κούρεμα των δανείων που έχουν χορηγηθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και της πανδημίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν τω μεταξύ, έχουν επανειλημμένα επικρίνει την Κίνα ότι καθυστερεί στην ελάφρυνση του χρέους δεκάδων χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Ινδίαπου προδρεύει στη G20, συντάσσει πρόταση να βοηθήσουν τα κράτη-οφειλέτες ζητώντας από τους δανειστές να κάνουν μεγάλο κούρεμα στα δάνεια.
Την Παρασκευή, ο Κινέζος υπουργός Οικονομικών Λιου Κουν δήλωσε στους οικονομικούς ηγέτες της G20 ότι τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εμπορικοί πιστωτές θα πρέπει να ακολουθούν την αρχή της «κοινής δράσης, δίκαιης επιβάρυνσης» στους διακανονισμούς χρέους.