Τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό έκρουσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καλώντας παράλληλα τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση έως ότου οι τιμές τεθούν σταθερά υπό έλεγχο.

«Θέλω να είμαι σαφής ότι δεν βλέπουμε ακόμη τον πληθωρισμό να μειώνεται, ώστε να φτάσει στον στόχο αρκετά γρήγορα», υπογράμμισε η κ. Γκεοργκίεβα, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, στο περιθώριο τη συνάντησης των οικονομικών αξιωματούχων της G20 στο Μπενγκαλούρου της Ινδίας: «Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να παραμείνουν στην πορεία [αύξησης των επιτοκίων] μέχρι να αισθανθούμε άνετα ότι η σταθερότητα των τιμών επιστρέφει».

ΔΝΤ: Τα crypto μπορεί να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Χαλαρώνουν τον ρυθμό

Παρά το γεγονός ότι πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες αρχίζουν να επιβραδύνουν τον ρυθμό σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής τους, υπό τον φόβο ύφεσης της οικονομίας, ο πληθωρισμός εμφανίζεται επίμονος σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Με την Κίνα να ανοίγει ξανά με ρυθμό που ξεπέρασε τις προσδοκίες, η Γκεοργκίεβα εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι η εγχώρια κατανάλωση εκεί παραμένει κινητήριος μοχλός ανάπτυξης για τον κόσμο με μικρό κίνδυνο για πρόσθετη έξαρση του πληθωρισμού.

Ανησυχίες

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 5,4% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας άνοδο μετά από αρκετούς μήνες πτώσης. Στην Ευρώπη, ο υποκείμενος πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει στο ρεκόρ 5,3% και σε πολλά μέρη της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Αυστραλίας, ο βασικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, οι αρχές δεν πρέπει να σταματήσουν να είναι σε επιφυλακή καθώς η σταθερότητα των τιμών είναι απαραίτητη για τους επενδυτές και για τους καταναλωτές να συνεχίσουν τις δαπάνες, οι οποίες αποτελούν τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη.

Ενώ η αναζωπύρωση της Κίνας φέτος είναι ένα όφελος, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία «ρίχνει ακόμα μια μεγάλη σκιά στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε η Γκεοργκίεβα.

«Όταν έχουμε αβεβαιότητα, που επηρεάζει τους επενδυτές, επηρεάζει την ικανότητα των οικονομιών να αναπτυχθούν», είπε. «Και φυσικά ο πόλεμος είναι τρομερός για τον λαό της Ουκρανίας. Είναι τρομερός για την παγκόσμια οικονομία».

Εκτός από τον παρατεταμένο πόλεμο και τον παρατεταμένο πληθωρισμό, τα προβλήματα χρέους που πλήττουν φτωχότερες χώρες όπως η Ζάμπια, η Σρι Λάνκα και το Πακιστάν προσθέτουν αβεβαιότητα, υποστήριξε η Γκεοργκίεβα.

«Ανησυχώ για τις αναδυόμενες αγορές και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες που έχουν πολύ μικρό δημοσιονομικό χώρο ή καθόλου», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Και ταυτόχρονα πρέπει να εξυπηρετήσουν αυτό το μεγάλο μέρος του, που είναι σε δολάρια, εκτός από τα υψηλότερα επιτόκια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή