Κάθε λόγο να είναι χαρούμενος είχε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy μετά τις επιδόσεις – ρεκόρ που πέτυχε η εισηγμένη το 2022.

Τα EBITDA ξεπέρασαν τα 1,6 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 1 δισ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε.

Ο Ανδρέας Σιάμισιης στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές ήταν εμφανώς ικανοποιημένος, κράτησε όμως χαμηλούς τόνους λέγοντας πως «έχουμε καλά νέα και δεν αποτέλεσαν για εμάς έκπληξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έσπασαν τα «κοντέρ» τα κέρδη της HelleniQ Energy το 2022

Ο ίδιος εκτίμησε ότι και το 2023 θα είναι μία καλή χρονιά, αν και υπογράμμισε την αβεβαιότητα λόγω της κρίσης.

Το μάνατζμεντ

Ο CEO της Helleniq Energy σημείωσε ότι μπορεί οι προαναφερόμενες ρεκόρ επιδόσεις να ευννοήθηκαν από τα περιθώρια κέρδους διύλισης στις διεθνείς αγορές, ωστόσο τόνισε και τη σημασία του μάνατζμεντ της εταιρείας.

Ανέφερε για παράδειγμα την αντικατάσταση όλων των ρωσικών πετρελαιοειδών με άλλης προέλευσης προϊόντα και μάλιστα πριν τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις. Όπως επίσης τόνισε και το γεγονός των θετικών αποτελεσμάτων όλων των τομέων δραστηριότητας της Helleniq Energy. Από την ηλεκτροπαραγωγής μέχρι και την εμπορία καυσίμων. Από τις εγχώριες μέχρι και τις διεθνείς δραστηριότητες.

Επίσης στη διάρκεια της παρουσίασης, υπογράμμισε το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος όγκος των πωλήσεων προέρχεται από τις εξαγωγές (50% με 60%).

Οι φόροι και συνεισφορά στην κοινωνία

Ο κ. Σιάμισιης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά και στο γεγονός της επιστροφής μερίσματος προς την κοινωνία.

Τόνισε ότι η Helleniq Energy, πάντα με υψηλό αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, διένειμε πάνω από 500 εκ. ευρώ στο δημόσιο αλλά και την κοινωνία.

Το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών ήταν ο έκτακτος φόρος που επιβλήθηκε στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια και για την Helleniq Energy ξεπέρασε τα 300 εκ. ευρώ. Μεγάλες ήταν και οι δράσεις που έκανε η εταιρεία για τη διανομή δωρεάν πετρελαίου θέρμανσης σε νοσοκομεία και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι μέτοχοι

Ιδιαίτερα υψηλό θα είναι και το μέρισμα που θα διανείμει στους μέτοχους η Helleniq Energy.

Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή τελικού μερίσματος 0,50 ευρώ/μετοχή, διαμορφώνοντας το συνολικό μέρισμα στα 1,15 ευρώ/μετοχή, αθροίζοντας τη διανομή 0,40 ευρώ/μετοχή σε σχέση με την πώληση της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ Υποδομών, αλλά και το προσωρινό μέρισμα 0,25 ευρώ/μετοχή, που έχουν ήδη διανεμηθεί.

VISION 2025

Η διοίκηση της Helleniq Energy σημείωσε επίσης στους αναλυτές και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος του εταιρρικού και ενεργειακού μετασχηματισμού του ομίλου.

Το «Vision 2025» σημειώνει μεγάλη πρόοδο, όπως τονίστηκε στους αναλυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα βρίσκονται σε λειτουργία έργα ΑΠΕ ισχύος 600 MW, όταν πριν από τρία χρόνια η έκθεση του ομίλου στην καθαρή ενέργεια ήταν μόλις 26 MW.

Στόχος είναι η σταδιακή ανάπτυξη του εν λειτουργία χαρτοφυλακίου ΑΠΕ σε 1 GW μέχρι το 2025 και άνω των 2 GW έως το 2030, με το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο έργων να ξεπερνά τα 2,5 GW.

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού, με προγραμματισμένες συνολικές επενδύσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενο ετησιοποιημένο όφελος από το 2025, ύψους 50 εκατ. ευρώ, με τα σωρευτικά οφέλη από την αρχή εφαρμογής του να ανέρχονται σε 27 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια