Καθώς αίρονται τα υγειονομικά μέτρα, πολλές εταιρείες επισημαίνουν πως ήρθε η ώρα να γυρίσουμε στα γραφεία μας. Ωστόσο, πίσω από όρους όπως «κουλτούρα» και «συνεργασία» και «δημιουργικότητα», ίσως υπάρχει ένας άλλος πιο… πεζός λόγος που μπορεί να εξηγεί γιατί τι αφεντικό σας θέλει να επιστρέψετε στη δια ζώσης εργασία.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg, ορισμένοι CEOS θέλουν οι υπάλληλοί τους να επιστρέψουν στο γραφείο για να «κερδίσουν» φορολογικές ελαφρύνσεις.

Η θεωρία έχει ως εξής: Οι εταιρείες διαπραγματεύονται τις διαγραφές φόρων στα γραφεία με βάση την υπόθεση ότι οι υπάλληλοι που εργάζονται εκεί υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις και πληρώνουν τους τοπικούς φόρους. Οι νέοι κανόνες ευέλικτης εργασίας σημαίνουν ότι αυτά τα γραφεία είναι πολύ πιο άδεια, θέτοντας σε κίνδυνο αυτές τις συμφωνίες. «Είναι πάντα θέμα χρημάτων», έγραψε ένας αναλυτής.

Κερδίζει έδαφος η υβριδική εργασία – Τι δείχνει έρευνα της ΕΚΤ

Ενώ ορισμένες εταιρείες είναι πεπεισμένες ότι η καλύτερη δουλειά γίνεται επί τόπου σε ένα παραδοσιακό γραφείο, υπάρχει και κάτι άλλο… Πόλεις και περιφέρειες χορηγούν δισεκατομμύρια σε φορολογικά κίνητρα σε αμερικανικές εταιρείες κάθε χρόνο για να ανοίξουν γραφεία στην περιοχή τους. Θαμμένη στα ψιλά γράμματα πολλών συμφωνιών είναι η προσδοκία ότι οι εταιρείες θα προσφέρουν κάτι σε αντάλλαγμα: εργασίες πλήρους απασχόλησης, που γίνονται κυρίως επιτόπου, στον χώρο των εταιρειών. Οι νέες θέσεις εργασίας φέρνουν νέους φόρους μισθοδοσίας, εισοδήματος και επί των πωλήσεων — αλλά αυτό δεν συμβαίνει σε περίπτωση τηλεργασίας.

Πολλές από αυτές τις ρυθμίσεις αφορούν μεγάλα κατασκευαστικά έργα όπου η εργασία από το σπίτι είνει εκτός συζήτησης. Αλλά και οι εταιρείες με υπαλλήλους γραφείου δικαιούνται φοροαπαλλαγές. Τώρα που σχεδόν το 80% των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως και το κάνουν τουλάχιστον για κάποιες μέρες της εβδομάδας, ορισμένοι εργοδότες κινδυνεύουν να χάσουν τα κερδοφόρα κίνητρα.

Οι πολιτείες και οι δημόσιοι λειτουργοί ήταν επιεικής τα τελευταία χρόνια, δεδομένου των περιορισμών και του απρόβλεπτου της πανδημίας. Αλλά τώρα οι τοπικές κυβερνήσεις πρέπει να αποφασίσουν αν θα αρχίσουν να επιβάλλουν τους όρους των συμφωνιών τους (κόβωντας λεφτά από τις επιχειρήσεις) — ή θα τους ξαναγράψουν τους κανόνες με φόντο τη νέα πραγματικότητα της εξ αποστάσεως εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή