Μπορεί η τάση που παρατηρήθηκε μετά την πανδημία να μην… προλαβαίνουν τους γάμους οι εκκλησίες να υποχωρεί, δεν φαίνεται όμως να γίνεται το ίδιο και για το κόστος το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται στη σκιά του πληθωρισμού.

Γάμος: Οι 6+1 συμβουλές της προξενήτρας των πλουσίων

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας διοργάνωσης γαμήλιων τελετών Zola, που δημοσίευσε το CNBC, σύμφωνα με τα οποία αυτήν τη στιγμή μια μέση γαμήλια διοργάνωση αποτιμάται σε 29.000 δολάρια, έναντι 28.000 δολαρίων το 2022 και 24.700 δολαρίων το 2019, πριν το… «wedding boom» που προκάλεσε η πανδημία.

Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, το 83% των ερωτηθέντων διοργανωτών γάμων ανέφερε ότι το κόστος λειτουργίας της επιχείρησής του θα αυξηθεί το 2023, το 26% ανέφερε ότι το κόστος των προϊόντων έχει αυξηθεί και το 17% ότι τα ζευγάρια έχουν μικρότερο προϋπολογισμό.

Περισσότερο από το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αύξησε τις τιμές για το 2023.

Η Emma Dykstra, η υπεύθυνη της οικογενειακής επιχείρησης Deborah’s Specialty Cakes (φτιάχνει γαμήλιες τούρτες) στην Αθήνα της πολιτείας Τζόρτζια στις ΗΠΑ, είπε ότι το κόστος προμηθειών σε ορισμένες περιπτώσεις αυξήθηκε κατά τρεις ή και περισσότερες φορές, αναγκάζοντάς την να προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών δύο φορές μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Η ίδια εκτίμησε ότι ενώ πριν εκτιναχθεί το κόστος, ένας στους 10 υποψήφιους πελάτες θα πήγαινε σε κάποιον ανταγωνιστή αναζητώντας καλύτερες τιμές, τώρα αυτό έχει αυξηθεί σε ένας στους πέντε ή ένας στους έξι.

«Δεν έχουμε αυξήσει τις τιμές μας εδώ και πολύ καιρό και δεν θέλουμε να το κάνουμε, γιατί πραγματικά επιθυμούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσιτοί στους πελάτες μας, αλλά σίγουρα πρέπει [πλέον] να απευθυνθούμε σε μια πελατεία υψηλότερου εισοδήματος», είπε.

«Κόβουν» από την παράδοση

Σύμφωνα με την Emily Forrest, διευθύντρια επικοινωνίας του Zola, πέρσι πραγματοποιήθηκαν 2,6 εκατομμύρια περισσότεροι γάμοι στις ΗΠΑ. Φέτος φαίνεται ότι αυτή η έκρηξη περιορίζεται, και είναι λογικό καθώς εκλείπει ο αριθμός των ζευγαριών που περίμεναν… στην σειρά, να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό προκειμένου να παντρευτούν.

Η ίδια παρατηρεί ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια «κόβουν» ένα μέρος της παράδοσης από τη διοργάνωση ή πραγματοποιούν αγορές από μεταχειρισμένα ή ακόμη-ακόμη περιορίζονται σε μια πρωινή γαμήλια τελετή, για να μειώσουν το συνολικό κόστος.

Όπως επισημαίνει, τα ζευγάρια έχουν «τα μάτια τους δεκατέσσερα» όσον αφορά το κόστος του γάμου τους και πώς μπορούν να κάνουν έναν γάμο πιο οικονομικό που να ανταποκρίνεται και στο προσωπικό τους στυλ και στο πώς ονειρεύτηκαν την ημέρα αυτή.

Ακόμη και στο Λας Βέγκας ρωτάνε «πόσο;»

Η Paige Thom, επικεφαλής διοργανώτρια στη Weddings by Leigh, με έδρα το Λας Βέγκας, μπορεί μεν να μην παρατηρεί ότι εκεί μ μειώνονται οι προϋπολογισμοί των ζευγαριών, ωστόσο δίνουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή στις υπηρεσίες που παρέχονται. Για παράδειγμα όλο και συχνότερα δέχεται ερωτήσεις του τύπου «τι υπηρεσίες λαμβάνω; Πόσο χρόνο έχω; Ποιο είναι πραγματικά το καλύτερο value for money αυτήν τη στιγμή;»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή