Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες που επικρατούν στις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας έκρουσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP), ο οποίος ολοκλήρωσε το Σάββατο μια επίσκεψη στις κατεστραμμένες κοινότητες.

«Ενώ ο κόσμος έχει κινητοποιηθεί γρήγορα για να υποστηρίξει τους ανθρώπους εδώ, ο αντίκτυπος αυτού του σεισμού θα είναι αισθητός για μήνες και χρόνια », δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του WFP , David Beasley .

Με περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους να επηρεάζονται στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, δεκάδες χιλιάδες ζωές έχουν χαθεί και εκατομμύρια εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια, τα προς το ζην και τα περιουσιακά τους στοιχεία, υπογράμμισε.

Τουλάχιστον δύο εκατομμύρια Τούρκοι έμειναν άστεγοι από τον σεισμό

Συνθήκης «Αποκάλυψης»

Επισκεπτόμενος αρκετές πληγείσες κοινότητες, έκανε λόγο για πόλεις-φαντάσματα: «Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να περιγράψω αυτό που είδα σήμερα: Αποκάλυψη», είπε. «Ολόκληρες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί, σπίτια έχουν καταστραφεί, σχολεία και καταστήματα έχουν κλείσει, ζωές διαλύονται. Το μέγεθος της καταστροφής εδώ είναι πραγματικά ακατανόητο»

Στον προσφυγικό καταυλισμό Boynuyoğun , ο κ. Beasley συναντήθηκε με οικογένειες των οποίων τα σπίτια έγιναν ερείπια. Ο καταυλισμός είναι ένας από τους επτά όπου το WFP υποστηρίζει Σύρους πρόσφυγες εδώ και χρόνια.

Τώρα, η βοήθεια κλιμακώνεται για να συμπεριλάβει τουρκικές οικογένειες που εκτοπίστηκαν από τον σεισμό.

Από τη συριακή πλευρά, ο κ. Beasley περιέγραψε την κατάσταση ως «μία καταστροφή πάνω από μία καταστροφή ». Ο σεισμός ακολούθησε 12 χρόνια αδιάκοπης σύγκρουσης και οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο δεν διαθέτουν την ικανότητα και την υποδομή για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις μιας καταστροφής αυτού του μεγέθους.

Στον κόμβο μεταφορών του ΟΗΕ, ο επικεφαλής του WFP είδε φορτηγά να φορτώνονται με τρόφιμα και άλλα είδη έκτακτης ανάγκης.

Δυσκολίες στη μεταφορά βοήθειας

Οι οδηγοί μεταφέρουν τις σωτήριες προμήθειες στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Χάουα καθ’ οδόν προς μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας.

«Τα φορτηγά μας μεταφέρουν τρόφιμα και άλλες προμήθειες για να σώσουν κυριολεκτικά χιλιάδες ζωές », είπε ο κ. Beasley, καθώς παρακολουθούσε μια συνοδεία 21 φορτηγών που μετέφερε 380 τόνους τροφίμων στη Συρία.

Από τότε που άνοιξε ξανά η συνοριακή διέλευση στις 13 Φεβρουαρίου, το WFP υποστήριξε τη διέλευση 180 φορτηγών στη βορειοδυτική Συρία.

Χαιρετίζοντας το πρόσφατο εκ νέου άνοιγμα των ζωτικών οδών ανεφοδιασμού, υπογράμμισε την ανάγκη επανέναρξης και κλιμάκωσης των διαγραμμικών παραδόσεων. Από την άποψη αυτή, κάλεσε όλα τα μέρη να διευκολύνουν περαιτέρω την πρόσβαση .

« Η επισιτιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει στον λαό της βορειοδυτικής Συρίας από όλες τις πλευρές, μέσω όλων των οδών, χωρίς κανέναν περιορισμό », είπε.

Οι απαιτήσεις χρηματοδότησης του WFP για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία ανέρχονται σε 80 εκατομμύρια δολάρια για την ταχεία ενίσχυση της βοήθειας μέσω τροφίμων και μετρητών και 150 εκατομμύρια δολάρια χρειάζονται για την υποστήριξη για έξι μήνες 800.000 ανθρώπων που έχουν πληγεί στη Συρία.

Άλλα 300 εκατομμύρια δολάρια απαιτούνται για τη διατήρηση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας του WFP σε όλη τη Συρία για 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μήνα. Εάν αυτό δεν ληφθεί, το επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ θα αναγκαστεί να αναστείλει τη βοήθειά του σε 3,8 εκατομμύρια Σύρους εντός μηνών, ανέφερε το WFP.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα