Απειροελάχιστες φαίνεται ότι είναι οι πιθανότητες να επανακτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα  πριν τις εκλογές.

Τόσο η Standard & Poor’s, όσο και οι DBRS και Fitch, υπογράμμισαν στις πιο πρόσφατες εκθέσεις τους πως δεν ανησυχούν για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας το 2023, τονίζοντας με έμμεσο τρόπο ότι το παραπάνω δεν αναμένεται να επηρεαστεί ούτε από το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε από το ενδεχόεμνο να στηθούν δύο κάλπες

Άλλωστε, αποτελεί κοινό τόπο των οίκων πως η Ελλάδα αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί σημαντικά, έστω και αν βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Στο κρίσιμο μέγεθος του χρέους, οι τρεις συμφωνούν επίσης ότι την τελευταία τριετία εμφάνισε μία πολύ μεγάλη μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Πέραν των υπολοίπων, φαίνεται ότι συμφωνούν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο αφού αποπληρώνεται με πολύ χαμηλούς τόκους, έχει χαμηλές ετήσιες υποχρεώσεις και το ελληνικό δημόσιο έχει ένα σημαντικό «μαξιλάρι», το οποίο μπορεί να καλύψει τις δανεικές ανάγκες για περίπου τριάμισι χρόνια.

FAZ: Ελκυστικές για επενδύσεις Ελλάδα και Ιταλία

Η ανάπτυξη

Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα δείχνουν ότι το 2022 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης στο 5,5%-6%, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Με βάση αυτές τις προβλέψεις, το ΑΕΠ του 2023 αναμένεται να υπερβεί τα 224 δισ. ευρώ, δηλαδή  υψηλότερο κατά 45 δισ. ευρώ, ή κατά 25% από το 2018. Στο επίκεντρο του οικονομικού επιτελείου είναι τα επίσημα αποκαλυπτήρια της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου (7 Μαρτίου). Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα σημειώσει θετικό ρυθμό και το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Για το σύνολο της περιόδου Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022, ο πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης ανήλθε στο 5,9% υπεραποδίδοντας έναντι της Ευρωζώνης (4,0%).

Οι αξιολογήσεις

Αναφορικά με το ενδεχόμενο κάποιας αναβάθμισης από κάποιον οίκο αξιολόγησης, αυτή θα πρέπει να έρθει μέσα στο επόμενο δίμηνο. Για τον Μάρτιο είναι προγραμματισμένες τρεις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας. Στις 3 Μαρτίου θα αξιολογήσει την Ελλάδα η γερμανική Scope που την έχει κατατάξει μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική από τον Δεκέμβριο του 2022, με σταθερή αξιολόγηση.

Στις 10 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της DBRS, που έχει κατατάξει την Ελλάδα μία βαθμίδα κάτω από την ελάχιστη επενδυτική, με σταθερή αξιολόγηση από τον Σεπτέμβριο του 2022. Στις 17 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της Moody’s που είναι ο μόνος οίκος ο οποίος διατηρεί ακόμη την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 21 Απριλίου από τον οίκο Standard & Poor’s, αφού έως τότε θα υπάρχει πληρέστερη εικόνα για το κλείσιμο του 2022. Συνεπώς, δε φαίνεται να ανακτά την επενδυτική βαθμίδα η χώρα πριν το πέρας των εθνικών εκλογών.

Η σημασία

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το τρέχον έτος θα αποτελέσει ορόσημο για την ελληνική οικονομία, καθώς η επίτευξη του στόχου αυτού αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του κόστους πρόσθετου δανεισμού της χώρας και να συμβάλει στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους μακροπρόθεσμα. Αυτό επισημαίνει σε πρόσφατο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που συντάσσει η Alpha Bank, σύμφωνα με το οποίο, το γεγονός αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων από τις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να συγκρατηθούν οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Και τούτο διότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής επηρεάζει αρνητικά πολλές επενδυτικές αποφάσεις. Συνεπώς, τονίζεται, η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας ενισχύει την περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και συμβάλλει στην προσέλκυση νέων εγχώριων και άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία