Το στοίχημα των επενδύσεων παραμένει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας και το 2023, εν μέσω μάλιστα του προεκλογικού αναβρασμού. Το κλίμα από την αγορά δείχνει ότι οι επενδυτές μπαίνουν σε στάση αναμονής ενόψει των εκλογών της άνοιξης και οι αναλυτές λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο να μπει ένα φρένο στις προσδοκίες των υψηλών ετήσιων ρυθμών για επενδύσεις κοντά στο 10% έως το 2025. Τα στοιχεία είναι αισιόδοξα καθώς στην τριετία οι άμεσες ξένες επενδύσεις έκαναν άλμα 15 δισ. ευρώ με όχημα τις ανακοινώσεις σημαντικών deals και το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτά περιλαμβάνονται ξένα κεφάλαια στην αγορά ακινήτων ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Από τα περίπου 6 δισ. ευρώ συνολικά το 2022, σε ακίνητα τοποθετήθηκαν 1,25 δισ. ευρώ. Οι συνολικές εισροές ξένων επενδύσεων το 2023 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 7-8 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά τον πήχη για φέτος καθώς υπολογίζει ότι θα πέσουν στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 15 δισ. ευρώ δημοσίων επενδύσεων, εκ των οποίων τα 8,3 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί πάνω από 440 έργα και επενδύσεις. Η υλοποίηση απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, να προκαλέσει αύξηση της ετήσιας ανάπτυξης στις 1,9 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, ενώ ο όγκος των επενδύσεων εκτιμάται κατά 15,5% υψηλότερος έναντι του 2022. Σημαντικό ρόλο παίζουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και οι μεταρρυθμίσεις για φιλικότερο προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον.

Πώς κινήθηκε (τελικά) ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο σε Ελλάδα και ευρωζώνη [Πίνακες]

Υψηλοί ρυθμοί

Οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα το 2021 ήταν οι υψηλότερες της τελευταίας 20ετίας και ξεπέρασαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), τα 5,6 δισ. ευρώ, έναντι 2,9 δισ. το 2020, ενώ για το 2022 διαμορφώθηκαν σε 6,24 δισ. ευρώ το 2022. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνέχεια της αύξησης των επενδύσεων, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν με πολύ υψηλούς ρυθμούς το 2022-2025. Στους κινδύνους για φρένο στις υψηλές επιδόσεις συγκαταλέγεται το ενδεχόμενο μιας μακράς εκλογικής περιόδου.

Πηγή της μέχρι στιγμής θετικής εικόνας στο επενδυτικό μέτωπο είναι κυρίως τα επενδυτικά σχέδια στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας. Κατά το περσινό έτος η ελληνική αγορά ακινήτων προσέλκυσε, επίσης, έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και καταγράφηκε υψηλή ζήτηση για κατοικίες και υψηλών προδιαγραφών επαγγελματικές χρήσεις. Οι επενδύσεις σε κατοικίες αυξήθηκαν, σε ετήσια βάση, κατά 13,3% το εννεάμηνο του 2022 (έναντι 34,8% την αντίστοιχη περίοδο του 2021), αν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,4%).

Οι ρυθμοί επενδύσεων

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΤτΕ οι υψηλοί ρυθμοί επενδύσεων πρόκειται να συνεχιστούν και αυτό μεταφράζεται σε αύξηση 10% κατά μέσο όρο ετησίως. Υποστηρίζονται από την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό τομέα και από την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Σημειώνεται ότι κατά τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα λάβει στήριξη ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ από τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ 2021-2027 και 30 δισ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως το 2026.

Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία