Ανοδικά κινούνται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με τους αγοραστές να έρχονται και πάλι στο προσκήνιο μετά τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,67% στις 33.038 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,71% στις 3.998 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,88% στις 11.495 μονάδες.

Η εικόνα της αγοράς ακολουθεί την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, αφού το 2ετές επιτόκιο έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2007, στο 4,83%. Οι μετοχές βυθίστηκαν την Παρασκευή και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν άλμα μετά τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου αύξηση των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, του προτιμώμενου δείκτη πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το ράλι στις αρχές του 2023 φαίνεται να εξασθενεί καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία πρακτικά της συνεδρίασης της Fed έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός.

«Καθώς εισερχόμαστε σε μια εποχικά αδύναμη περίοδο, με τα στοιχήματα να αυξάνονται ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση 50 μ.β. αντί για 25 μ.β. τον Μάρτιο, αν και εξακολουθεί να αποτελεί μειοψηφική άποψη, ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος της αγοράς παραμένει προς τα κάτω, παρά τις τρεις συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών», δήλωσε ο Louis Navellier, πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρείας επενδύσεων ανάπτυξης Navellier & Associates.

Στα μάκρο της ημέρας, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν πτώση τον Ιανουάριο, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες τους για μεγάλα είδη. Οι πωλήσεις αγαθών μακράς διαρκείας, όπως συσκευές, τηλεοράσεις και αυτοκίνητα, διολίσθησαν κατά 4,5% για το μήνα, χειρότερα ακόμη και από την εκτίμηση του Dow Jones για μείωση 3,6%. Αυτό συνέβη μετά από αύξηση 5,1% τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street