Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε το κλίμα τόσο μεταξύ των καταναλωτών όσο και μεταξύ των επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη. Ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για βελτίωσή του, οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τον ερχομό ύφεσης εξακολουθούν να υφίστανται.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα οποία δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Δευτέρα,  ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον τρέχοντα μήνα (περιλαμβάνει και τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις)– υποχώρησε στις 99,7 μονάδες από το αναθεωρημένο επίπεδο των 99,8 μονάδων τον Ιανουάριο και χαμηλότερα των 100,9 μονάδων των εκτιμήσεων.

Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα του πληθωρισμού της Ευρώπης

Βάσει των ίδιων στοιχείων, οι καταναλωτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όμως η αισιοδοξία αυτή αντισταθμίστηκε από την επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος. Ανά κλάδο, το κλίμα στις κατασκευές και στις υπηρεσίες, ενώ βελτιώθηκε κάπως στο λιανεμπόριο και τις κατασκευαστικές εταιρείες.

Το οικονομικό κλίμα βρίσκεται ελαφρώς κάτω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων, και πολύ μακριά από τις 114,4 μονάδες του Φεβρουαρίου 2022, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η οικονομία της Ευρωζώνης έτρεξε με ρυθμό 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, αψηφώντας τους φόβους για ύφεση στο τέλος του έτους παρά το χτύπημα από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η δυναμική ατονεί στο νέο έτος. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβαρύνει τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών και τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση