Σε υψηλό εννέα μηνών εκτιμάται ότι έχει αναρριχηθεί η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, βρίσκοντας την απαραίτητη ώθηση από τον κλάδο των υπηρεσιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global, η επιχειρηματική δραστηριότητα στις 20 χώρες που μοιράζονται το ευρώ φέρεται να έχει ανεβάσει ταχύτητα, με τον σύνθετο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών για τον κλάδο της μεταποίησης και των υπηρεσιών να διαμορφώνεται 52,3 μονάδες από 50,3 τον Ιανουάριο, υψηλότερα των εκτιμήσεων για τιμή στις 50,6 μονάδες.

Eurogroup – Ντόναχιου: Ανθεκτική η οικονομία της Ευρωζώνης παρά τις προκλήσεις

Όπως αναφέρει η εταιρεία αναλύσεων στο δελτίο της, η ενίσχυση της ζήτησης, η διαρκής βελτίωση των προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η μείωση του χρόνου για την αποπεράτωση των παραγγελιών, λειτούργησαν ως ωστικοί παράγοντες για την επιτάχυνση της δραστηριότητας.

Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ανάγνωση δείχνει ότι η επιτάχυνση αυτή οφείλεται στον κλάδο των υπηρεσιών, με τον υποδείκτη ΡΜΙ να σκαρφαλώνει  σε υψηλό πέντε μηνών και στις 53 μονάδες από 50,8 τον Ιανουάριο.

Αντιθέτως μικρή κάμψη σημείωσε ο υποδείκτης για τη μεταποίηση, καθώς υποχώρησε στις 48,5 μονάδες τον Φεβρουάριο από 48,8 ένα μήνα πριν και παρέμεινε έτσι υπό των 50 μονάδων το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας.

Μεμονωμένα ανά χώρα, τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία η δραστηριότητα των επιχειρήσεων επέστρεψαν σε ανάπτυξη για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο και τον περασμένο Ιούνιο αντίστοιχα. Ο σύνθετος δείκτης PMI για τη Γαλλία ανέβηκε από τις 49,1 μονάδες στις 51,6 τον Φεβρουάριο, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίστηκε στον τομέα των υπηρεσιών. Ο σύνθετος δείκτης PMI για τη Γερμανία σημείωσε άνοδο από τις 49,9 μονάδες του Ιανουαρίου στις 51,1 καθώς αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική μηνιαία άνοδος της δραστηριότητας του κλάδου των υπηρεσιών και η  πρώτη αύξηση της μεταποιητικής παραγωγής από τον περασμένο Μάιο.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Κρις Ουίλιαμσον, ανέφερε:

«Η επιχειρηματική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη επιταχύνθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο, με την ανάπτυξη να φτάνει σε υψηλό εννέα μηνών χάρη στην αναζωπύρωση της δραστηριότητας του κλάδου των υπηρεσιών και την ανάκαμψη της μεταποιητικής οικονομίας. Ο δείκτης PMI του Φεβρουαρίου είναι σε γενικές γραμμές συνεπής με την αύξηση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση λίγο χαμηλότερα του 0,3%. Η ανάπτυξη ενισχύθηκε από την αύξηση της εμπιστοσύνης, καθώς οι φόβοι για ύφεση εξασθενούν και ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια κορύφωσης, αν και η μεταποίηση έχει επίσης επωφεληθεί από τη σημαντική βελτίωση των επιδόσεων των προμηθευτών. Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις που σχετίζονταν με την πανδημία και ταλαιπώρησαν τα εργοστάσια τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δώσει τη θέση τους σε ταχύτερους χρόνους παράδοσης, κάτι που με τη σειρά του σημαίνει ότι η τιμολογιακή δύναμη μετατοπίζεται από τους προμηθευτές στα εργοστάσια, μειώνοντας έτσι τον πληθωρισμό στις βιομηχανικές τιμές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή