Σε συνομιλίες βρίσκεται η Pfizer προκειμένου να εξαγοράσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας Seagen, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη άτομα με γνώση επί του θέματος. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα υπάρξει συμφωνία. Θα πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένα εμπόδια, όπως η αυστηρή εξέταση των ρυθμιστικών αρχών για θέματα που αφορούν την παραβίαση των κανόνων κατά του μονοπωλίου.

Εάν ευοδωθούν οι συνομιλίες και με την κεφαλαιοποίηση της Seagen κοντά στα 30 δισ. δολάρια, τότε η αξία της συμφωνίας αναμένεται να ξεπεράσει το επίπεδο αυτό. Η Seagen η οποία αναπτύσσει φάρμακα για στοχευμένες θεραπείες κατά του καρκίνου βρισκόταν σε προχωρημένες συνομιλίες πέρυσι για την εξαγορά της από τη Merck, σε μια συμφωνία που η αξία της θα ξεπερνούσε τα 40 δισ. δολάρια, ωστόσο οι δύο πλευρές δεν καταφέραν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Αφού οι συνομιλίες με τη Merck κατέρρευσαν πέρυσι, η Seagen όρισε το πρώην στέλεχος της Novartis, Ντέιβιντ Επστάιν, ως διευθύνοντα σύμβουλο.

Μια πιθανή συμφωνία θα βοηθούσε την Pfizer, μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο με πωλήσεις άνω των 100 δισ. δολαρίων πέρυσι, να κάνει μεγαλύτερο άνοιγμα στις θεραπείες κατά του καρκίνου με μια σειρά φάρμακα που αντιμετωπίζουν ορισμένους από τους πιο διαδεδομένους όγκους.

Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει την Pfizer να αντισταθμίσει τις απώλειες ύψους 17 δισ. δολαρίων που η εταιρεία προβλέπει ότι θα μπορούσε να χάσει έως το 2030 διότι λήγουν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η Pfizer έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει τα έσοδά της κατά 25 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας από μέσω της επιχειρηματικής ανάπτυξης, μέρος της οποίας είναι και οι εξαγορές. Πέρυσι η Seagen είχε έσοδα σχεδόν 2 δισ. δολάρια.

Το 2022, η Pfizer εξαγόρασε την εταιρεία παραγωγής δρεπανοκυτταρικών φαρμάκων Global Blood Therapeutics για περισσότερα από 5 δισ. δολάρια και το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο της Biohaven Pharmaceutical για περισσότερα από 10 δισ. δολάρια.

Η Seagen θεωρείται πρωτοπόρος σε μια κατηγορία θεραπείας καρκίνου, γνωστή ως συζεύγματα φαρμάκων αντισωμάτων και η οποία λειτουργεί σαν κατευθυνόμενο «βλήμα» που επιτίθεται σε όγκους με τοξικούς παράγοντες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή